Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

5 måltidsregler italienare aldrig bryter emot

Italiensk mat är god och lätt att laga men har du koll på italienarnas regler kring matbordet? Vet du till exempel vad det betyder att äta spagetti med sked, över vilken pastarätt parmesan inte rivs eller varför tiramisù och cappuccino aldrig serveras tillsammans? De här är fem regler italienare aldrig bryter emot vid matbordet. 

1. Parmesan på pasta? - nja

Ingen italienare skulle någonsin få för sig att riva parmesan över en pasta alle vongole. På en fisk- eller skaldjurspasta/risotto hör osten inte hemma.

2. Risotto är inget tillbehör

Grillad kyckling och risotto är två skilda serveringar och kan inte förekomma på samma tallrik. Det hörs på namnet, risotto är en primo, (första rätt) och kycklingen/köttet/fisken är en secondo (andra rätt). Vill man ha ett tillbehör till sin secondo så heter det ”contorno” och kan vara sallad, potatis eller t.ex. bönor.

3. Pastasås är ingen sås

Pastan hälls direkt från durkslaget ned i det som i Italien kallas ”condimento”. Allt blandas runt såsom en sallad blandas med en dressing. En italienare skulle därför aldrig servera pasta och pastasås var för sig. ”Condimento” är för övrigt även namnet på olivolja, vinäger och salt när det blandas med en sallad. Så, man skulle kunna säga att, pastasås inte är en sås utan egentligen mer av en dressing.    

4. Inget kaffe till desserten 

Tiramisù och en god kopp espresso, glöm det! I Italien tar man en sak i taget. Först desserten, sen kaffet. Och cappuccino - det är frukost. Punkt.

5. Spaghetti äts med gaffel 

Det är smidigt att rulla upp lång pasta med hjälp av en sked, och det är ok - om du är ett barn. Ingen över 7 år äter spaghetti med någonting annat än en gaffel i Italien. Lägg bort skeden (och tänk inte ens tanken på att lägga fram en kniv).

Bonus: En annan sak som får dig att se ut som ett barn i Italien är om du ber om att få dricka ett glas kall mjölk till maten.

Se alla våra italienska viner nedan, sorterade i ordning efter popularitet. Välj en färdig låda eller plocka ihop din egen. Vinet kommer hela vägen till din dörr inom några dagar. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept