Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Treixadura

(1)

Treixadura är en äventyrlig druvsort. Den rymde över gränsen från Portugal till spanska Galicien. Den gillade särskilt jordmånen i Ribeiro och stack ned sina rötter. 

Vad är treixadura?

Treixadura är en druvsort som är vanlig i viner gjorda på druvblandningar från spanska Galicien. Bland dessa de berömda vinerna från Ribeiro.

Varifrån kommer treixadura?

Treixadura kommer ursprungligen från norra Portugal och området Minho. Druvfamiljen kan vara stor då treixadura har genetiska likheter med druvsorterna arinto de bucelas, azal och loureiro. Den senaste är till exempel en vanlig druvsort i de vita vinerna från Vinho Verde. Troligtvis har trexiadura migrerat från Minho över gränsen till Galicien.

Vilka viner innehåller treixadura?

Den är huvuddruvan i DO Ribeiro-vinerna och en vanlig ingrediens i Rias Baixas-vinerna där den kombineras med albariño och loureira (loureiro). Den används också i andra DO-områden i Galicien såsom Monterrei, Valdeorras och Ribeira Sacra där den ofta mixas med godello.

Hur ser druvsorten treixadura ut?

Treixadura är en grön druvsort. Den är tålig med hög avkastning och tunnskaliga druvor. Dess växtsäsong är relativt kort eftersom den knoppar sent och mognar tidigt.

Vilken mat passar till treixadura?

Stekt aborre med skirat smör och mandelpotatis samt vitlöksslungad spenat är en perfekt matchning till ett syrligt vitt vin gjort på druvsorten treixadura.