Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Galicien

(4)

En region med spännande historia och utsökta viner.
Galicien är en region i nordvästra Spanien, alldeles vid Atlantkusten. Här produceras utsökta vita viner som görs på druvan Albariño

Galicien ligger i nordvästra delen av Spanien, alldeles vid Atlantkusten. Här hittar du de kända vindistrikten Rias Baixas och Ribeiro. I båda områdena producerar vingårdarna i princip bara vita viner, oftast gjorda på druvan Albariño. Men du kan även hitta viner gjorda på druvor som Godello, Torrontés, Loureira, Macabeo och Albillo. Portugiserna odlar även blå druvor men i mycket liten omfattning.

Spännande historia

Galicien har en väldigt spännande och fascinerande historia. Namnet Galicien kommer från en keltisk stam som förr bodde vid floden Duero innan romarna kom. De drev nämligen stammen på flykt. Även vikingarna härjade här på grund av områdets utsatta läge vid kusten. Portugiserna byggde ett flertal försvarsborgar här för att skydda sig mot hoten från havet. Den kända pilgrimsleden Santiago de Compostela, som ligger strax norr om Galicien har haft stor betydelse för området.

Klimat

Klimatet är fuktigt och det faller mer än 1 600 mm regn där varje år. Det kommer även ofta in dimma från havet som bildar som ett fuktigt täcke över vinodlingarna. Detta klimat passar dock Albariño druvan bra eftersom den har ett tjockt skal som klarar kyla och vind bättre.

DO områden

Galicien är indelat i fem olika DO distrikt som heter Ribeiro DO, Ribeira Sacra DO, Valdeorras DO, Monterrie DO och Rias Baixas. Det sistnämna är det mest kända och det ligger i provinsen Pontevedra. Det är en liten provins med bara omkring 150 bodegor. Här ligger också Val de Salnés, där du hittar de bästa Albariño-vinerna.

Vin & mat

I Galicien finns mycket god mat, framför allt fisk och skaldjur. En specialitet är "Percebes" som är ett litet skaldjur som tillhör krabbfamiljen. Du bör även prova "Pulpo a Feira" som är bläckfiskkivor stekta i olja och paprika. Till dessa rätter dricker du med fördel ett Ribeiro eller ett Albariño vin.