Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Azal

(1)

Den portugisiska vitvinsdruvan azal branco brukar jämföras med riesling. Fast syrligare. 

Azal Branco är en vitvinsdruva som kommer ifrån sydeuropeiska Portugal. Trots att det är en av landets mest planterade druvsorter har den ännu inte blivit ett känt namn i många svenska hushåll. Druvans distinkta smak och karaktär påminner om riesling och gör den till ett lämpligt val till många saltiga maträtter.

Vilken smakprofil har Azal Branco?

Azal Branco är avsedd att drickas i sin ungdom. Det bidrar till att vinerna har en hög syra och alkoholhalt. De är ljusgula i färger, fräscha med en skarp syra och dess smak ger associationer till citrus, apelsin och gröna äpplen.

Azal Branco är en av Portugals mest odlade viner

Azal Branco är en vitvinsdruva som främst odlas i den portugisiska regionen Minho och används för framställning av vit Vinho Verde. Det är den näst mest planterade druvsorten i regionen och är planterad i över 5 100 hektar mark runtomkring i Portugal. Men den är även planterad i andra Portugisiska regioner såsom Basto, Amarante, Baião och Vale do Sousa. Regionernas närhet till Atlanten ger regnbärande vindar som blåser in från havet, ett svalt klimat, samt en bördig och produktiv mark som är perfekt till vinodling.

Hur är tillverkningsprocessen?

Den bördiga marken och det optimala klimatet ger vinproducenterna en hög avkastning av kompakta och medelstora druvor. I synnerhet när de blir plockade när de har mognat helt och hållet, vilket sker i slutet av säsongen. Därefter är de lagrade i ekfat för jäsning under en kortare period innan de blir buteljerade.

Vilka måltider passar vinet till?

På grund av sin syrliga och friska smak passar Azal Branco-vinerna framförallt till saltiga rätter eller grönsakssallader. Bland annat passar den ihop med skaldjur och fiskrätter, såsom ångade musslor, empanadas med skaldjur och sushi. I vissa portugisiska regioner dricks den tillsammans med regionala rätter såsom grön paprika med fylld ost och blomkålspuré med oliver. Således är det ett mångsidigt vin som går att kombinera med både saltiga vegetariska rätter och friska fisk- och skaldjursrätter.