• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Pedro Ximenez

(0)

Detta är en spansk druvsort som man odlar i många olika vindistrikt i Spanien och som ofta kallas bara PX. Främst odlar man druvan i Jerez och Sanlúcar de Barrameda, men man odlar den även i Montilla-Moriles.

Regionerna är mest kända för sina söta starkviner. Denna druva kräver kort beskärning och en rik jord. Följaktligen använder man en teknik som påminner om den tekniken man använder för att göra sherry.

Det söta vinet från Spanien

Pedro Ximenez är druvan bakom vinet med samma namn. Vinet kallar man ofta "Världens sötaste vin". Druvan i sig har en neutral karaktär dock med en hög sockerhalt och det är därför man använder PX för att producera dessa söta viner.

Efter skörden torkar man druvorna inne på vingårdarnas innergårdar för att på så sätt behålla så hög sockerhalt som möjligt. När vinet sedan jäser tillsätter man vid ett tidigt stadium sprit för att avbryta jäsningsprocessen. Genom att man använder denna teknik så förblir sockerhalten fortsatt hög.

Druvan med anor från 1600-talet

Idag tror ampelografer att Pedro Ximenez-druvan härstammar från Andalusien i södra Spanien och att druvan vuxit där sedan 1600-talet. Tillika den spanska författaren Vincente Espinel beskriver vinet som "Pedro Ximenez de Malaga" redan år 1618.

Ett DNA-test 2007 visade att druvan är en avkomma av den arabiska Gibidruvan, som man tror har kommit till den iberiska halvön under Al-Andalustiden någon gång mellan år 711 och 1492.

Namn med okänt ursprung

Dock vet ingen riktigt hur Pedro Ximenez-druvan fått sitt namn. Det spekuleras i att namnet härstammar från en by vid namn Jimenez som ligger i regionen Sanlúcar. En annan teori är att druvan fått namnet Ximenez eftersom Jimenez och Ximenez är väldigt vanliga efternamn på den iberiska halvön.

Trots att ingen känner inte till namnets ursprung, vet dock hela världen vilka söta och fina dessertviner man kan göra på Pedro Ximenez-druvan.