Corvina Veronese är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Corvina har sitt ursprung i Italien och odlas nästan bara i nordöstra delen av landet och då i Veneto regionen. Corvina är även den viktigaste druvan i Valpolicella distriktet men odlas även flitigt i Bardolino.
Amarone
Corvina är en druva med tjockt skal men utan för den sakens skull ha allt för kraftig tanninstruktur. Detta gör druvan idealisk för torkning, som man gör med Amaronevinerna.
Det är ytterst sällan som man gör endruvsviner på Corvina. Allt som oftast blandar man Corvina med de neutrala druvsorterna rondinella och molinara. Dock är det Corvina som är huvuddruvan och ryggraden för de kvalitativa vinerna speciellt i Amarone och Recioto-vinerna är Corvina den viktigaste och huvudsakliga druvan. Corvina har även en naturligt hög syra vilket gör den bra för lagring.
Druvorna till Amarone och Recioto skördas relativt tidigt på skördesäsongen och får sedan ligga i torkrum i backar och skrumpna ihop under vintern. Detta gör att vattnet i druvorna dunstar och sockret, fruktsyror och aromer koncentreras. Det är även det som gör att alkoholen, fylligheten och smaken blir så koncentrerade. Valpolicella och Bardolino vinerna har en helt annan smakprofil där de allt som oftast är mjuka, lätta och bäriga. Talar man om Corvinas smakprofil som druva så är det frisk syra, mandeltoner och mörka bär som plommon och mogna körsbär.
Mat till Corvina
Att hitta passande mat till Corvina som i Amarone är kanske inte alltid det lättaste på grund vinets stora koncentration, den söta frukten och höga alkoholhalten. Men till en oxfilé med tryfferad potatisgratäng och med en rödvinssås med mycket sälta i fungerar det alldeles ypperligt bra. Eller varför inte efter maten till en bit bättre hårdost som tillexempel Pecorino gifter sig Amarone hur bra som helst och även Recioto går bra till osten men då Recioto har än mer koncentration och sötma så fungerar det väldigt bra till desserter och då gärna av den mörka typen som chokladpannacotta eller en Tiramisu. Att hitta passande mat till Valpolicella eller Bardolinoviner är lättare. Till exempel en pizza Margherita med en riktigt bra Ricotta och tomatsås på. Men även till kycklinganrättningar och fläskgrytor.