Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Corvina

(23)

Amaronedruvan numero uno. Corvina odlas i Veneto och är basen i de flesta ripasso-, appassimento och amarone-vinerna härifrån. 

Corvina är ryggraden i Amarone och även den viktigaste blå druvan i hela Valpoliciella-distriktet. Corvina ger härligt stora, koncentrerade och fruktdrivna viner.

Vad är corvina?

Corvina Veronese är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Corvina har sitt ursprung i Italien och odlas nästan bara i nordöstra delen av landet och då i Veneto regionen. Corvina är även den viktigaste druvan i Valpolicella distriktet men odlas även flitigt i Bardolino.

Gör man amarone på corvina?

Corvina är en druva med tjockt skal men utan för den sakens skull ha allt för kraftig tanninstruktur. Detta gör druvan idealisk för torkning vilken är en del av metoden man använder sig av för att göra amarone-, ripasso- och appassimento-viner. 

Hur smakar corvina? 

Talar man om Corvinas smakprofil som druva så är det frisk syra, mandeltoner och mörka bär som plommon och mogna körsbär. Men, det är ytterst sällan som man gör viner på enbart corvinadruvan. Den  blandas oftast med de neutrala druvsorterna rondinella och molinara. Dock är det corvina som är huvuddruvan och ryggraden för de kvalitativa vinerna, Amarone och Recioto. Corvina har även en naturligt hög syra vilket gör den bra för lagring. 

Fylligt och smakrikt när corvina torkas

Druvorna till Amarone och Recioto skördas relativt tidigt på skördesäsongen och får sedan ligga i torkrum i backar och skrumpna ihop under vintern. Detta gör att vattnet i druvorna dunstar och sockret, fruktsyror och aromer koncentreras. Det är även det som gör att alkoholen, fylligheten och smaken blir så koncentrerade. 

Bärigt och lätt om vinet görs på "vanligt" vis

Valpolicella- och Bardolino-vinerna har en helt annan smakprofil. De är mjuka, lätta och bäriga.

Till vilken mat passar corvina? 

Som vi berättade innan kan viner gjorda på corvina vara av olika stil och smakprofil. Därför delar vi även in mattipsen. 

Mat som passar till corvina såsom i Amarone

Att hitta passande mat till corvina som i Amarone är inte alltid det lättaste på grund vinets stora koncentration, den söta frukten och höga alkoholhalten. Men till en oxfilé med tryfferad potatisgratäng och med en rödvinssås med mycket sälta i fungerar det alldeles ypperligt bra. Eller varför inte efter maten till en bit bättre hårdost som till exempel Pecorino gifter sig Amarone hur bra som helst.

Mat som passar till corvina såsom i Recioto

Även Recioto går bra till ost men då Recioto har än mer koncentration och sötma så smakar det också väldigt bra till desserter såsom till exempel chokladpannacotta eller en Tiramisù.

Mat som passar till corvina såsom i Valpolicella och Bardonlino

Att hitta passande mat till Valpolicella eller Bardolinoviner är lättare. Till exempel en Pizza Margherita med en riktigt bra mozzarella och tomatsås på. Men även till kycklinganrättningar och fläskgrytor.