Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bolgheri

(4)

Ett vinområde vid Toscanas sydliga kust.
Viner från Bolgheri är gjorda på druvor som har sitt ursprung i Bordeaux. Det beror på att klimat- och jordförhållandena liknar den franska regionen.

Vinområdet Bolgheri DOC är beläget i Maremma. Det är ett låglänt träsk- och marskland vid Toscanas södra kust, strax söder om staden Livorno. Bolgheri är uppkallad efter en by i norra delen av regionen. I början av 1970-talet ansågs området som olämpligt för vinodling. Uppfattningen var att sumpmarken där endast dög till att producera obestämbara vita viner och rosé.

Vin hade tillverkats för husbehov i Bolgheri under längre tid och 1968 gjordes ett försök till kommersialisering av dessa viner. Det blev dock ingen succé. Denna negativa attityd ändrades totalt 1978 när ett sex år gammalt vin vid namn Sassicaia överlägset besegrade några av de bättre Bordeauxvinerna i ett blindtest i en tävling. Därmed vaknade intresset för viner från Bolgheri och området fick en DOC 1994.

Geografiskt läge

Vinodlingarna ligger på en kuststräcka som sluttar ner mot Tyrrenska havet vid foten av bergsområdet Colline Metallifere. Kullarna där har toppar som når 1 000 meter över havet. Liksom i övriga Toscana råder ett varmt maritimt klimat. Det är soligt, torrt och blåsigt. Marken består främst av grusbanker med inslag av lera, vilket är förutsättningar som liknar de som råder i Bordeauxregionerna Graves och Haut-Médoc.

Druvor

Bolgheris likhet med Bordeaux är anledningen till att de flesta druvorna som vinproducenterna odlar är av franskt ursprung. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot är de vanligast förekommande blå druvorna i området, till skillnad från resten av Toscana där Sangiovese dominerar.

På senare år har den italienska druvan och även Syrah planterats i allt större utsträckning, vilka vinmakarna använder i blandningar med Bordeauxdruvorna. De gröna druvor som framförallt odlas är Vermentino, Sauvignon Blanc och Trebbiano Toscano.

Viner

Sassicaia är det mest kända vinet från regionen och räknas som det första vinet av de så kallade supertoscanare, en inofficiell beteckning på viner från Toscana. Det här röda vinet är kraftfullt och välstrukturerat och fungerar därför väldigt bra i kombination med biff eller viltkött.