Att tänka på vid val av vin
När du vill servera vin till kryddstark mat är det inte valet av druvor som styr, utan vinets egenskaper. Det ska vara mjuka, fruktiga viner och gärna med lite sötma.
Vita viner
Gewürztraminer och blandningar där den druvan ingår är perfekt till het mat. Annars är det inte druvorna som ska styra ditt val utan vinets karaktär. Helt torra och lätta viner kan bli lite bleka tillsammans med chili och andra starka kryddor. Du bör också undvika viner som lagrats, för smaken från faten ger en viss bitterhet som förstärker hettan du får av maten. Väl kylt vin med utvecklad syra och lite sötma känns fräscht och friskar upp måltiden.
Röda viner
Vill du servera rödvin ska du satsa på ett som inte har så mycket tanniner och fyllighet eftersom det förstärker hettan i maten. Ett rött vin till kryddstark mat ska vara mjukt och inte ha alltför hög alkoholhalt. Fler och fler vinmakare tillverkar röda viner med lägre strävhet och fyllighet än tidigare, så utbudet är stort. Till den starka maten blir vinet ännu bättre om du kyler det till runt 15 grader.
Roséviner
Det som kännetecknar roséviner är att de är lätta, friska och kalla, och därför lämpliga till den kryddstarka maten. Det finns en mängd roséviner att välja bland och även här är tendensen att gå mot lägre fyllighet. Ett modernt rosévin är mycket friskt och blekrosa till färgen. Hos en del framträder bärigheten, medan andra är mer fruktiga. Båda typerna fungerar lika bra till de starka kryddorna.
Mousserande viner
Drycker med kolsyra passar inte så bra till den heta maten. Av dessa är det bara öl som matchar maten väl. Anledningen till att inte servera bubbel är att syran river i halsen som redan är utsatt av de starka kryddorna.