Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kryddstark mat

(85)

Hetta och vin? Ett rungande - gärna! ekar över kontorslandskapet. Alla gillar det. Även kryddstark mat passar till vin. Läs vidare så ska vi lära dig allt vi kan om vin till chili, wasabi och annat hett.

Har du någon gång ätit indisk tikka masala med fem av fem möjliga chili-symboler? Sköljde du ned den till ett glas strävt, rött vin från Chianti Classico? Då vet du vad vi menar med hetta. Om du helst avstår från att uppleva det igen, läs vidare. 

Att tänka på vid val av vin till kryddstark mat

När du vill servera vin till kryddstark mat är det inte valet av druvor som styr, utan vinets egenskaper. Det ska vara mjuka, fruktiga viner och gärna med lite sötma.

Vilka vita viner passar till stark mat?

Gewürztraminer och blandningar där den druvan ingår är perfekt till het mat. Annars är det inte druvorna som ska styra ditt val utan vinets karaktär. Helt torra och lätta viner kan bli lite bleka tillsammans med chili och andra starka kryddor. Du bör också undvika viner som lagrats, för smaken från faten ger en viss bitterhet som förstärker hettan du får av maten. Väl kylt vin med utvecklad syra och lite sötma känns fräscht och friskar upp måltiden.

Kan man dricka rött vin till mat med hetta?

Vill du servera rödvin ska du satsa på ett som inte har så mycket tanniner och fyllighet eftersom det förstärker hettan i maten. Ett rött vin till kryddstark mat ska vara mjukt och inte ha alltför hög alkoholhalt. Fler och fler vinmakare tillverkar röda viner med lägre strävhet och fyllighet än tidigare, så utbudet är stort. Till den starka maten blir vinet ännu bättre om du kyler det till runt 15 grader.

Roséviner som pasar till kryddstark mat

Det som kännetecknar roséviner är att de är lätta, friska och kalla, och därför lämpliga till den kryddstarka maten. Det finns en mängd roséviner att välja bland och även här är tendensen att gå mot lägre fyllighet. Ett modernt rosévin är mycket friskt och blekrosa till färgen. Hos en del framträder bärigheten, medan andra är mer fruktiga. Båda typerna fungerar lika bra till de starka kryddorna.

Mousserande vin till sushi med stark wasabi

Bubbel som inte är för torrt smakar bra till kryddstark mat. Testa till exempel att dricka prosecco (extra dry eller sötare) till sushi med het wasabi och berätta sedan vad du tyckte. 

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 85 produkter