Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Valencia

(22)

Valencia är en region i Spanien som ligger i de östra delarna av landet, bredvid Medelhavet. Här har befolkningen odlat druvor och producerat vin i tusentals år och det är en av få regioner där vi kan hitta de sällsynta druvsorterna grön Verdil och blå Mando.

Tre områden

Vinregionen Valencia är ett område på 13 000 hektar som är uppdelat i tre olika zoner, vilka alla innehar en DO-klassificering. Det är en klassificering som försäkrar att vinerna är av allra högsta kvalitet. Zonerna i området är:

  • Alto Turia som ligger på cirka 700 - 1 000 meters höjd uppe i bergen 70 kilometer nordost om staden Valencia. Det här ger området en sval temperatur. Den låga temperaturen tillsammans med fukten från den närliggande floden Turia ger odlarna bra förutsättningar för torra vita viner. Macabeo och Merseguera är två av druvorna som återfinns i området.
  • Turiadalen som också ligger vid Turiafloden men i en dalgång på 150 - 400 meters höjd. I området producerar tillverkarna söta viner främst från druvan Moscatel Romano. Området Moscatel är känt för det populära vinet med samma namn - Moscatel de Valencia.
  • Valentino som är det största området. Här sträcker sig vingårdarna från hög höjd ner till kustnivå vilket i sin tur ger druvorna en rad olika jordarter att växa i. Vingårdarna här odlar och producerar både vita och röda viner.

Historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden

Arkeologiska utgrävningar har visat att vinodling funnits i regionen i över 2 700 år. Under 1800-talet härjade vinlusen, Phylloxera, i Europa och förstörde stora delar av vinodlingarna. Lusen drabbade Valencia sent vilket gjorde att regioner i närområdet började köpa deras druvor. Tillgängligheten till en hamn gjorde att Valencia enkelt kunde exportera stora mängder vin till länder som blivit drabbade av lusen och därmed behövde täcka sitt underskott av druvor. Här fick regionen sin stämpel som bulkvinsregion, vilket sedan följt med under många år. Det var inte förrän på 1980-talet som regionen blev av med sin stämpel när vingårdar som Bodegas Enrique Mendoza växte fram.

Klimat

Valencia har ett typiskt medelhavsklimat där vintrarna är kalla och torra medan sommarmånaderna är varma. Under den varmaste sommarmånaden, juli, ligger medeltemperaturen på cirka 29 grader Celsius medan januari, som är vinterns kallaste månad, har en medeltemperatur på endast 14 grader Celsius. Under perioder kring sommar och höst kan hårda vindar svepa över regionen. Annars är torka ett problem för många vinodlare även om droppsystem används flitigt och är godkänt av DOP. Det varierande klimatet och de stora temperaturskillnaderna gör att lagringstiderna för druvorna i Valencia är betydligt kortare än i andra spanska regioner.

Druvsorter

I vinregionen odlas både mindre kända spanska druvor och internationellt kända druvor. Här finns ingen framstående druva utan regionen är beroende av ett större antal olika druvor. Här återfinns både blåa och gröna druvor varav några av de viktigaste är Garnacha, Tempranillo, Monastrell, Pedro Ximénez, Meseguera, Planta Fina och Macabeo. På senare år har den nya generationen vinodlare visat omvärlden vilken potential de lokala spanska druvorna har på vinmarknaden. Framförallt druvorna Bobal, Verdil och Moscatel som nu har en viktig roll i vinodlingarna i Valencia.