Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tokaj

(0)

Regionen Tokaj i Ungern är mest känd för sina söta viner. De är gjorda på druvor som angripits av röta. Men det smakar sjukt mycket bättre än det låter. Vi lovar. 

Vad är Tokaj?

Tokaj, tidigare känt som Tokaj-Hegvalia, ligger i nordvästra Ungern. Det är en vinodlingsregion känd för sina söta viner gjorda på druvor som angripits av mögel (mer om det nedan). Vinerna kommer främst från städerna Mad, Tarcal samt Tokaj.

Hur smakar viner från Tokaj? 

Tokajer har en mörkgul färg.  Det kan jämföras med det söta, franska, vinet Sauternes från Bourdeaux. Dock är tokaj fruktigare och har ofta smak av bland annat aprikos och kvitten.

Är tokaj ett dessertvin som görs på mögliga druvor?

Ja, det stämmer. Tokaj-vinet får sin speciellt söta karaktär när druvorna angrips av en mögelsvamp vid namn "botrytis cinerea". Man kallar det för ädelröta då möglet får sockret att koncentreras i druvorna och ger vinet sin typiska karaktär. 

Furmint är druvan, Tokaj är området (och namnet på själva vinet)

Furmint är den dominerade druvan i Tokaj. Den har en naturligt hög syra och en hög sockernivå. Den naturliga sockerhalten i druvorna blir koncentrerad när druvorna torkar och skrumpnar.

Vad ska man äta till tokaj?

Den söta varianten, Aszú, är perfekt till efterrätt. En klassisk kombination är tokaj och glass med hjortronsylt. Gott är det även till smakrik ädelost, lufttorkad skinka och hummer. En torr tokaj funkar toppen till kyckling och fisk i asiatisk stil. 

Vad menas med puttonyos?

Sötheten i viner från Tokaj uttrycks i gram socker per liter. Det står märkt på flaskan hur sött vinet är, uttryckt i enheten "puttonyos". Där allt under tre puttonyos innebär att det är ett torrare vin.

Vad menas med aszù?

Den franska kungen Ludvig XIV var väldigt förtjust i de söta vinerna från Tokaj. Han kallade vinerna för "aszú", vilket betyder "kungens vin". Än idag används det namnet för att benämna de söta vinerna från Tokaj. 

Vad menas med Tokaj Eszencia?

Ett Tokaj Eszencia är ett vin som jäser långsamt. Det färdiga vinet får en alkoholhalt på endast två till fem procent och söthetsgraden är hög. Alkoholhalten är egentligen för låg för att kalla drycken för vin, men Tokaj Eszencia är ett undantag från den regeln.

Finns det torra tokajviner?

Söta viner från Tokaj är välkända men vissa vinproducenter fokuserar även på att göra torra tokaj-viner. Kvaliteten på torra tokajer har blivit aalt bättre med åren och vissa kan till och med mäta sig med toppviner runt om i världen.