Att välja vin till desserten
Tokaj, tidigare känt som Tokaj-Hegvalia, som ligger i nordvästra Ungern är en vinodlingsregion som är känd för sina ädelsöta viner. Vinerna kommer främst från städerna Mad, Tarcal samt Tokaj och passar utmärkt till efterrätter. En klassisk kombination är att servera Tokajer till glass med hjortronsylt. Vinet får sin speciellt söta karaktär när druvorna får angripas av en specifik mögelsvamp - Botrytis cinerea. Den franska kungen Ludvig XIV var väldigt förtjust i vinet, vilket han också kallade för aszú, som betyder just kungens vin.
Hög sockernivå i Tokajer
Furmint är den dominerade druvan i Tokajer eftersom den har en naturlig hög syra och hög sockernivå. Den naturliga sockerhalten i druvorna blir koncentrerad när druvorna torkar och skrumpnar. Sötheten uttrycks i gram socker per liter. Det står märkt på flaskan hur sött vinet är, uttryckt i enheten Puttonyos. Där allt under tre Puttonyos innebär att det är ett torrare vin.
Låg alkoholhalt - Tokaj Eszencia
Ett Eszencia är så sött att det jäser långsamt och det färdiga vinet får en alkoholhalt på endast två till fem procent. Denna alkoholhalt är egentligen för låg för att kalla produkten för vin men Tokaj Eszencia är ett undantag från den regeln.
Torra Tokajviner
Söta viner från Tokaj är välkända, men moderna vinproducenter fokuserar ofta på att producera torra viner. Kvaliteten på torra tokajer har blivit bättre och de kan mäta sig med toppviner från vinmakare runt om i världen.
Smak och karaktär
Tokajer har en mörkgul färg och du kan jämföra dessertvinet med det söta franska vinet Sauternes från Bourdeaux. Dock är Tokajer fruktigare och har ofta smak av bland annat aprikos och kvitten. Väljer du den söta varianten Aszú kan du med fördel servera den tillsammans med en smakrik ädelost, lufttorkad skinka eller hummer. En torr Tokaj passar tillsammans med kyckling eller fisk. Torra Tokajer passar perfekt att bjuda på till asiatisk mat.