Vin från Murcia

(24)

“Europas fruktträdgård”! Här odlas det en hel del citrusfrukter och tomater men även vindruvor.   Däremot är Murcia en utav de mindre kända vin-områderna i sydöstra Spanien, beläget mellan Andalucia och Valencia. Vi är alltså nära medelhavskusten. Denna region är hemorten för Monastrell-druvan.

Klimat

Med tanke på att vi befinner oss nu vid medelhavskusten, så är det ganska fuktigt och varmt. Temperaturen kan gå upp så högt som 45 grader men med de svala vindarna från kusten ger det bra omständigheter för bra vinodling, speciellt för blåa druvor, därmed den frekventa odlingen av Monastrell. Som land har Spanien mindre nederbörd än andra länder vilket leder till lägre avkastning (därför är Spanien bara det tredje störst vinproducerande landet i världen trots att vinodlingsarealen är störst i världen).

Appellationer:

Murcia som region är inte en appellation själv men innehåller tre olika DO(Denominación de origen) appellationer. Som vi tidigare nämnde är den klassiska druvan i dessa områden, Monastrell, vilket producerar fruktiga, robusta röda viner.

Yecla: I nordöstra delen av Murcia hittar vi Yecla, detta område fick sin DO under 1975. 85% av odlingen här domineras av huvuddruvan Monastrell. Vingårdarna är planterade cirka 500-800 meter över havet och vinerna är oftast fruktdrivna, mörka och prisvärda.

Jumilla: Direkt söderom Yecla ligger Jumilla. Detta är nog det mest kända området från Murcia med högst kvalité och kvantitet. Det är också den äldsta DO i Murcia, Jumilla fick sin DO 1966. Även här dominerar Monastrell som druva, med 80 % av vinplanteringarna.

Bullas: Slutligen kommer vi till Bullas, vilket omfattar den större delen av Murcia. Bullas ligger i nordvästra delen av Murcia och etablerades som DO, 1994. Med tanke på att detta tar uppe en större del av Murcia brukar man dela upp Bullas i tre delar: den centrala, den västra och den norra. Den centrala delen av Bullas ligger lite lägre i höjd med ca 500-600m över havsnivån, den västra ligger i ungefär samma höjd som Yecla och den norra ligger ca 400-500 över havet och är den minsta när det kommer till vinproduktion.