Vin från Jumilla

(0)

Vindistriktet Jumilla ligger väster om staden Alicante i Spanien och ungefär 8 mil från Medelhavets kust. Distriktet består av 22 700 hektar mark med över 2 000 vinodlare och omkring 45 registrerade vingårdar.

Området är främst känt för sina röda viner och stora andel ekologiska druvor. Här ligger vingårdarna på 400-800 meters höjd i ett landskap som består av dalgångar och öppna slättlandskap kring bergskedjan Serranía de Ronda.

I området har vinodling varit stort i århundraden. Jumilla är idag ett av de äldsta distrikten som finns i landet och ett av de ledande distrikten inom vinodling. Som vindistrikt grundades Jumilla 1966 och är ett av tre i vinregionen Murcia.

Historia

Under mitten av 1800-talet drabbade skadeinsekten vinlus stora delar av de europeiska vingårdarna. Jumillas odlingar klarade sig relativ länge från vinlusangreppen och gårdarna kunde fortsätta med druvodlingen, vilket gjorde området till en populär plats för grannländerna att importera druvor från. Det var framförallt fransmännen som importerade druvor från distriktet eftersom stora delar av deras vinodlingar tidigt blev förstörda av vinlössen.

Ett par decennier senare hittade dock skadeinsekterna även till Jumilla, vilket gjorde att produktionen sjönk med 60 % inom loppet av några år. Under återuppbyggnaden av odlingarna valde vinmakarna att ändra metoderna för odling och framställning av vin. Det har format Jumilla till det välrenommerade vindistrikt som det numera är känt som.

Klimat och jordar

Vindistriktet har ett kontinentalt klimat vilket betyder att somrarna är varma och torra, medan vintrarna är kyligare. Regnstormar kan drabba området i perioder och då främst under vår och höst, vilket utgör ett hot mot odlingarna. Annars är området torrt med upp till 3 000 soltimmar per år och nederbörden under året i övrigt är låg.

Vintrarna är kalla i området och temperaturen kan sjunka till nollstrecket. Under sommarmånaderna kan temperaturen å andra sidan stiga upp till 40 grader. Vindarna från Medelhavet bidrar dock med svalka och att gårdarna ligger på hög höjd gör också att temperaturerna kan hållas nere en aning.

Den relativt låga vintertemperaturen kan orsaka frost i vinodlingarna. I kombination med sommarhettan gör det att Jumilla har ett utmanande klimat för vingårdarna.

Det som bidrar till att det fortfarande är möjligt att framgångsrikt odla druvor i området beror i första hand på jordarnas sammansättning. De kalkrika jordarna binder nämligen effektivt fukt och skyddar vinstockarna mot torka. Det gör att vindruvorna klarar sig länge utan nederbörd.

Viner och druvsorter

Regionen var tidigare känd för smakrika och tunga viner med en hög alkoholhalt. Under återuppbyggnaden i slutet av 1800-talet ville vinmakarna satsa på vin av hög kvalitet och utvecklingen har lett till att området idag framställer några av regionens bästa viner.

Vindistriktet är främst känt för sina röda viner men även rosé och vitt vin producerar gårdarna i mindre mängder. Här finns odlingar med både gröna och blå druvor.

I Jumilla är Monastrell den viktigaste druvan och vinodlingarna i området består till 85 % av druvan. En av anledningarna till att druvan utgör en så pass stor del av druvodlingarna är att den har en tolerans mot torka, men även att den inte så lätt angrips av varken gråmögel eller nattfjärilar.

Utöver Monastrell odlar vinmakarna i området även Arién, Tempranillo, Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot.