Moseldalen ligger mellan Tyskland och Luxemburg. Utmed floden Mosel, som är en biflod till Rhen, ligger många klassiska och välkända vinbyar. Här har man gjort vin sedan urminnes tider och området är otroligt vackert med vinodlingar längs flodens sluttningar. Det finns många som anser att just Moselviner är de bästa vita vinerna Tyskland har att erbjuda.
Riesling vanligaste druvan
Frågar du tyskarna vilket som är deras favoritdruva kommer många att svara Riesling. Riesling dominerar nämligen i samtliga vinområden, när det gäller kvalitetsviner, med några få undantag. Vi svenskar tänker nog oftast på storsäljare som Zeller Schwarze Katz, Blue Nun och Moselblümchen när någon nämner Mosel. Dessa är enklare, halvtorra viner som kanske inte alltid har haft det bästa ryktet.
Smak & karaktär
Riesling-viner kännetecknas av hög och frisk syra, med mineraltoner och inslag av blommor och honungstoner. Ju längre du lagrar vinet ju mer kommer blommigheten och honungen fram, samtidigt som syran minskar. Vinerna får även en något oljig textur. Du behöver inte lagra en Riesling men en del av vinerna mår bra av att ligga 5-10 år, just för att syran ska bli behagligare. Köper du ännu finare Riesling-viner kan du med fördel lagra dem ännu längre.
Mousserande & söta viner
I Mosel görs även en del bra mousserande viner, eller sekt som det kallas i Tyskland. Dessa viner är ofta förvånansvärt bra. Du kan också köpa många bra söta viner gjorda på Rieslingdruvan, till exempel Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.
Riesling till maten
Så vad äter du till en bra Riesling från Moseldalen? De halvtorra vinerna kan vara lite knepiga att kombinera med mat men de brukar passa bra ihop med klassiska rätter som Eisbein (fläsklägg) och Sauerkraut (surkål). Annars kan du med fördel avnjuta dem som de är en varm sommardag. Eller varför inte till asiatisk mat?
Väljer du, å andra sidan, någon av de torra vinerna, passar de utmärkt till fisk och skaldjur.