Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Mosel

(13)

I vackra Moseldalen frodas vindruvorna längs flodens sluttningar. Även floden heter Mosel och det här är ett paradis för favoritdruvan riesling. 

Moseldalen ligger mellan Tyskland och Luxemburg. Utmed floden Mosel, som är en biflod till Rhen, ligger många klassiska och välkända vinbyar. Här har man gjort vin sedan urminnes tider och området är otroligt vackert med vinodlingar längs flodens sluttningar. Många anser att de vita vinerna från Mosel är Tysklands bästa.

Riesling är den vanligaste druvan i Mosel

Frågar du tyskarna vilken som är deras favoritdruva kommer många att (utan att blinka) svara riesling . Riesling dominerar nämligen i samtliga vinområden, när det gäller kvalitetsviner, med några få undantag.

Är vitt vin från Tyskland lågkvalitativt och sliskigt?

Det korta svaret på den frågan är: NEJ! Det lite längre är: Vi svenskar tänker ibland på storsäljare som Zeller Schwarze Katz, Blue Nun och Moselblümchen när någon nämner Mosel. Dessa är enklare, halvtorra viner som kanske inte alltid har haft det bästa ryktet. Men, det är inte alls vad Mosel egentligen står för. Precis som i många andra vindistrikt görs här både riktigt välbalanserade högkvalitativa viner och vin av den lite lägre nivån. 

Hur smakar vin från Mosel?

Viner gjorda på druvsorten riesling kännetecknas av hög och frisk syra, med mineraltoner och inslag av blommor och honung. Ju längre du lagrar vinet ju mer kommer blommigheten och honungen fram, samtidigt som syran minskar. Vinerna får även en något oljig textur. I Mosel är klimatet svalt vilket gör att de mjuka komponenterna i vinet balanseras av en pigg och fräsch syrlighet. Tänk lite som en söt men syrlig karamell med smak av citron och fläder. Typ.

Kan man lagra viner från Mosel?

Du behöver inte lagra en riesling från Mosel av det enklare slaget. Men en del av vinerna mår bra av att ligga 5-10 år, just för att syran ska bli behagligare. Köper du lite finare riesling-viner från Mosel kan du med fördel lagra dem ännu längre än så.

Görs det bubbel i Mosel?

Ja, i Mosel görs även en del bra mousserande viner, eller "sekt" som de heter i Tyskland. Dessa viner är ofta förvånansvärt bra.

Dessertvin på riesling

Du kan också köpa många bra söta viner från Mosel. Även de är gjorda på rieslingdruvan.  Håll utkick efter (outtalbara) namn som "Auslese", "Beerenauslese", "Trockenbeerenauslese" och "Eiswein" på flaskans etikett så vet du att vinet är ett sött dessertvin.

Vilken mat passar till Mosel-riesling?

Väljer du någon av de torra vita vinerna från Mosel, passar de utmärkt till fisk och skaldjur.

De halvtorra vinerna (med en lätt rest sötma men ej söta) brukar passa bra ihop med klassiska rätter som Eisbein (fläsklägg) och Sauerkraut (surkål). Eller varför inte till kryddstark asiatisk mat? Annars kan du med fördel avnjuta dem som de är, en varm sommardag.

Till de dessertvinerna passar en krämig crème caramel, knäckiga kakor såsom mandelflarn till exempel. Även en grönmögelost är god som kontrast till det söta vinet.