Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Extremadura

(0)

Ett vinområde i västra Spanien som är på uppgång.
Än så länge är Extremadura mer känt för skinka och kork än vinproduktion. Både romare och conquistadorer kände dock till områdets potential.

Spaniens fjärde största vinområde heter Extremadura DO. Storleken till trots är det relativt okänt som vinproducent. Delvis kan det bero på att området är extremt precis som namnet indikerar. Det ligger långt ut i Spaniens periferi, på gränsen till Portugal. Klimatförhållandena är extrema med torra varma somrar och kalla vintrar. Således är det en region som ställer krav. Ett bevis på det är att många conquistadorer härstammar härifrån. De spred för övrigt vinodlingstraditionen till den Nya världen. Liksom människorna härdades av den bistra miljön gjorde även druvorna det. Det kan vara skälet till att en stor del av Extremaduras vinskörd hamnar i sherryn Jerez. Den är producerad cirka tre timmar österut.

Ribera del Guadiana

På stranden till floden Guadiana finns ett underområde inom Extremadura DO som heter Riberia del Guadiana DO. Det rinnande vattnet ger en viss svalka och bidrar till att fukta den torra jorden. Även Atlantens vindar når till denna del av Extremadura och har en positiv effekt på klimatet. Området fick sin DO status 1999 och var det första initiativet att skapa en distinkt identitet för viner producerade i Extremadura. De många romerska ruinerna längs med floden vittnar dessutom om att områdets vinodlingspotential är gammal.

Druvor

Det finns alltså en stor potential i Extremadura. Druvan Tempranillo växer till exempel mycket bra här. De tuffa förutsättningarna leder till att dessa druvor får en riklig och kraftfull men ändå mjuk stil. Även den traditionella spanska druvan Garnacha växer bra med stora och saftiga druvor på de äldre vinrankorna som finns i regionen. Den vanligaste sorten som hamnar i sherryn är den gröna druvan Cayetana.

Skinka, kork och lamm

Liksom hos grannen Alentejo i Portugal är kork en stor exportvara från Extremadura, vilket används inom vinindustrin. En annan berömd produkt är Jamón Ibérico. Cava som får lov att produceras i Extremadura kompletterar skinkans specifika smak. Området är också känt för sitt lammkött. De fylliga och intensiva röda vinerna från Riberia del Guadiana DO passar då bra.