Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mt. Brave Vineyard

(5)

Upptäck de unika bergsvinerna från Mt. Brave i Napa Valleys Mt. Veeder AVA, med den ikoniske Chris Carpenter som vinmakaren.

Historia

Mt. Brave Vineyard ligger högt uppe på berget Veeder, på en höjd av ca 430 till 550 meter över havet. Mt Veeder har planterats med vinstockar sedan tidigt 1860-tal, av vinmakningspionjärer som Charles Krug, Agoston Haraszthy, Frederick Hess och William S. Keyes. Viner från berget Veeder fick erkännande redan vid Parisutställningen år 1900.

Plotten som blev Mt. Brave Vineyard, i de norra delarna av Mt. Veeder American Viticultural Area (AVA), köptes ursprungligen 1841, före guldrushen och inbördeskriget.

Vingård och druvsorter

Den höga bergsvinodlingen kräver ett noggrant, arbetsintensivt tillvägagångssätt. Tunna, steniga jordar och branta sluttningar ger vatten- bibehållandet en utmaning och erosion ett hot, men vinstockarna drar nytta av kampen och producerar koncentrerade smaker. De höga höjderna håller kvällstemperaturen mildare än de i dalen nedanför, medan positionen ovanför dimlinjen ger druvor längre daglig exponering för solljus. Det är något som förlänger växtsäsongen in i november, och den ökade tiden som druvorna kan hänga kvar. Resultatet blir till toppmognad och full druvkomplexitet.

Mt. Veeder är den största AVA (American Viticultural Area) i Napa Valley, etablerad år 1993, men siffror berättar inte riktigt hela historien. Berget omfattar 15 000 tunnland och sträcker sig från Carneros till Oakville och nedför sluttningen till Glen Ellen. Ändå är endast 1 000 tunnland planterade med vinrankor, vilket utgör mindre än 2 procent av Napa Valley's produktion med de lägsta genomsnittliga avkastningarna i regionen. cabernet sauvignon är den mest omfattande odlade druvsorten, men malbec trivs exceptionellt bra i området.

Jordmån

Mt. Veeders vingårdsmark utgör en antik havsbotten med tunna, steniga jordar som vanligtvis är 30 till 60 cm djupa. De branta sluttningarna, med lutningar kring ca 30 grader, har olika exponeringar, vilket skapar mikroklimat runt varje krök och sväng. San Pablo Bay bidrar med svalkande maritima influenser och hjälper till att mildra de dagliga temperatursvängningarna. Det är inte ovanligt att Mt. Veeder har dagstemperaturer som är 10° till 15° svalare än de i Napa Valley. Växtsäsongen är lång, med skörd som sträcker sig hela vägen in i november, vilket ytterligare påminner om de extremt utmanande, men givande resultaten.

Vinmakaren Chris Carpenter

Inom det sammanhållna vinodlingssamhället i Napa Valley finns det ingen som har en djupare förståelse för de praktiska utmaningarna och de andliga belöningarna med bergsvinodling som Chris Carpenter.

Med ett redan legendariskt vinframställningsrekord för Lokoya och Cardinale i Napa Valley hade Chris egentligen inget att bevisa när Mt. Brave-projektet började ta form år 2007. Trots detta visade möjligheten att skapa viner från Mt. Veeder, som inte bara hyllade bergets rika historia utan också uttryckte en ny och framstående åsikt, sig vara oemotståndlig.

För Chris, som även är en av grundarna av Napa Valley Convivium of Slow Food USA, innebär konstfull vinframställning verkligen att låta Mt. Veeder avslöja sig i varje årgång.