Cooperativa Nuestra Señora del Rosario

(10)

Cooperativa Nuestra Señora del Rosario i hjärtat av Murcia.
Cooperativa Nuestra Señora del Rosario har tillgång till gamla vinodlingar. Det är vinstockarnas ålder som ger den höga kvaliteten på deras viner.

I Bullas i hjärtat av Murcia i Spanien ligger Cooperativa Nuestra Señora del Rosario. Här har människor odlat vin sedan den romerska ockupationen. Det är faktiskt åldern på vinodlingarna som höjer kvaliteten på Cooperativa Nuestra Señora del Rosarios viner. Anledningen till det är att äldre vinstockar är väletablerade på sin växtplats. Följaktligen har de djupa rötter och blir inte påverkade lika mycket av tillfälliga väderfenomen. Det innebär också att druvorna får en högre komplexitet.

Lång tradition av vinodling

I Bullas klättrar vingårdarna uppför sluttningarna till det mer nederbördsrika höglandet. Vinodling i området har varit så intensiv att nästan varje hus i den gamla delen av staden visar spår efter vinproduktion. Flera av vinkällarna är dessutom bevarade i perfekt skick trots att de kan vara mer än 300 år gamla.

Druvan Monastrell

Den mest odlade druvan på Cooperativa nuestra Señora del Rosario, och faktiskt den mest odlade röda druvan i Murcia, är Monastrell. Druvan har i regel en lång livstid och det finns odlingar som har mer än femtio år gamla vinstockar. Klasarna är små med blåsvarta druvor som har ett tjockt skal rikt på antocyaniner och en fyllig druvmassa med lite tanniner. Det är dessutom en rustik sort som är resistent mot torka, vilket passar bra då klimatet i Bullas är kännetecknat av kalla vintrar och heta varma somrar.

Viner

De viner som är gjorda på druvan Monastrell får en intensiv färg och hög alkoholhalt. Det är eleganta viner som lämpar sig väl att bli lagrade. Flertalet av Cooperativa Nuestra Señora del Rosarios röda viner görs enbart på Monastrell eller blandas med Syrah, Tempranillo eller Cabernet Sauvignon. Men Monastrell passar även bra till att göra roséviner. När det gäller vita viner tillverkar Cooperativa Nuestra Señora del Rosarios dem till 100 procent med Macabeo. Dessa druvor odlas på 800-1 200 meter höjd över havet. Det gynnar långsam mognad, vilket innebär att druvorna bibehåller en hög naturlig syra. Vilket i sin tur ger friska och aromatiska viner.