Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cheval des Andes

(1)

I hjärtat av Cheval Des Andes känns arvet av från Château Cheval Blanc med dess vinkunskap och djupa värderingar som förts vidare från generationer och kontinenter från Bordeaux hela vägen till Mendoza.

Med rötter i Bordeaux

Inspirationen till Cheval des Andes grundat av Pierre Lurtons som följde sin dröm om att flytta de ursprungliga malbec-vinstockarna från Bordeaux till Argentina.

För många år sedan odlades malbec i stor utsträckning i Bordeaux och fördes till Argentina på mitten av 1800-talet, bara decennier innan druvan skulle decimeras i Frankrike av phylloxera (vinlusen).

Idag har den enda malbec som finns kvar i Bordeaux ympade rötter, vilket gör den mer motståndskraftig men också påverkar dess kvalitet. De vinstockar som reste till den Nya Världen för över ett sekel sedan är oympade.

När Pierre Lurton upptäckte den fantastiska malbec-vingården Las Compuertas, planterad i Mendoza 1929, blev han omedelbart förälskad och förklarade: "Detta kommer att bli en resa till Bordeauxs rötter." Han ville återuppliva gårdagens Bordeaux-viner och återansluta Château Cheval Blanc med historien om Saint-Emilion.

År 1999 påbörjade Château Cheval Blanc ett samarbete med Terrazas de Los Andes, och Cheval des Andes föddes. Sedan dess har en övervägande malbec, Bordeaux-stil blandning blivit Cheval des Andes signatur.

Terroir

En odlingsyta på över 200 000 hektar med en omfattande mångfald av terroirer, från Salta i norr till Mendoza i söder.

I en delad övertygelse med Château Cheval Blanc så anser de att ett fantastiskt vin har sin börjar redan  i vingården.

Cheval des Andes viner produceras genom noggrann året-runt-skötsel och uppmärksamhet på varje detalj i sina viner.

Vinodling på hög höjd i: Las Compuertas i Luján de Cuyo, den äldsta och mest klassiska vinregionen i Mendoza, och La Consulta, i den framstående regionen Uco Valley längre söderut.

Cheval des Andes har 50 hektar vingårdar där höjden, topografin och jordens sammansättning skiljer sig åt.

Las Compuertas ligger på mjuka sluttningar på en höjd av 1 070 meter. Den har ett unikt mikroklimat med relativt låg nederbörd, medan höjden möjliggör ett svalare klimat med hög diurnell temperaturvariation. Den har alluviala, djupa silt-loam-jordar bestående av san (36%), kalksten (48%) och lera (16%). Stenar på djupet av 1,5 meter till 2,5 meter, som ger mineralitet till vinerna.

Las Compuertas är inte lika svalt som Uco Valley, och delar av denna vingård med djupare jord som lämpar sig särskilt väl för cabernet sauvignon eftersom större djup främjar optimal mognad av denna druva. Områden med mindre djupa jordar är idealiska för att producera rika malbec-viner.

La Consulta ligger på en höjd av 1 100 meter. Den karakteriseras av en större diurnell temperaturvariation än Las Compuertas. Dess alluviala jordar består av sand (60%), lera (10%) och kalksten (30%). Jordens sammansättning ger naturlig dränering som är bra för vinrankornas hälsa, men som också gör bevattning nödvändig.