Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mendoza

(6)

Mendoza är Argentinas största och äldsta vinregion.
Den karga miljön i Mendoza ger små druvor med koncentrerad smak. Det förstärks ytterligare av områdets närhet till solen på grund av den höga höjden.

Detta är den största vinregionen i Argentina, hela 70 % av allt vin som är producerat i Argentina kommer från regionen. Vinregionen är också Argentinas äldsta. Det har skett vinodling där ända sedan de första européerna kom till den delen av Argentina i mitten av 1500-talet. Det var munkar från Jesuitordern som introducerade vinodlingen.
Odlingstekniken anpassad till lokala förhållanden hade de lärt sig från Inca- och Huarpa-befolkningarna.

På 1800-talet skedde en stor invandring av spanjorer och italienare till Argentina vilket gav ett uppsving i vinproduktionen. I och med bygget av en järnväg mellan Mendoza och Buenos Aires som underlättade transporterna, ökade dessutom efterfrågan.

Geografiskt läge

Mendoza är belägen på en högplatå vid Andernas fot. Således ligger vinodlingarna på en ungefärlig nivå av 600 till 1 100 meter över havet. Det är faktiskt den höga höjden som möjliggör vinodling, regionens varma och torra klimat till trots. Närheten till solen anser man även vara en gynnsam faktor för att utveckla druvorna. Varma soliga dagar åtföljs av kalla nätter till följd av de västliga vindarna från Anderna.

Bevattningen är gynnad av det stora antalet floder som rinner genom området på sin väg från bergen till kusten. De steniga och sandiga jordarna är torra och ofruktbara. Det är perfekt för vinodling eftersom vinstockarna då producerar små druvor med koncentrerad smak.

Druvor

De lokala varianterna av druvorna Cereza och Criolla Grande är det som mest utmärker Mendoza. Den mest odlade druvan är dock Malbec. Druvsorten blev planterad i regionen första gången på 1500-talet av den franske botanisten Miguel Aimé Pouget. Andra vanligt förekommande druvor är Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Viner

I Mendoza finns flera DOC, där Luján de Cuyo och San Rafael är de äldsta och mest kända. Röda viner från dessa områden är ofta fylliga och intensiva, samt välstrukturerade med tydliga tanniner. De har en distinkt ton av mineralämnen vilket anses bero på jordmånen där druvorna växer. Nötkött eller vilt hävdar sig väl mot dessa kraftfulla viner.