Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Argentina

(6)

Argentina, landet med en vinhistoria som sträcker sig hela vägen tillbaka till år 1556 då spanjorerna planterade de första criolla-druvorna på den östra sidan i Cuyo. Mycket har hänt sen dess.

 I över 300 år nöjde sig argentinarna med enkla viner producerade på criolla och andra enkla druvsorter som tillkom med den stora invandringen till landet på 1800-talet. Idag finns dock ett större intresse för bättre viner i Argentina och odlingarna av den enkla druvan får ge plats åt andra högkvalitativa druvor som till exempel de två nationaldruvorna, den gröna druvan torrontés och malbec som är en blå druva. Argentina har vida utsträckta odlingar över landet och på dramatiska höjder. På grund av att landet skyddas av Anderna är det ett mycket torrt klimat som råder. Dock har man fördelen att man kan använda sig av konstbevattning och då från floderna. Metoden kallas flood irrigation.

80 % av Argentinas odlingar återfinns i Mendoza. 

De mest berömda distrikten från norr till söder: 

Salta- namnet kommer från det indianska ordet sagta som betyder mycket vacker. Vingårdarna i Cafayate och i Calchaquídalarna klättrar upp till dramatiska 3000 meters höjd. Huvuddruvorna här är malbec och torrontés men även en liten del odlingar av Cabernet sauvignon och chardonnay.  

La Rioja- Conquistadorerna döpte området efter det spanska distriktet Rioja. Här är klimatet bra mycket hetare än i Salta och konstbevattning är nödvändig. Vanligaste druvorna här är torrontés och moscatel de alejandria dock ökar även odlingen för blå druvor. Det enda området utanför Mendoza som fått DOC-status är Valle de Famatina och det vin som är till för exportmarknaden går under namnet Famatina. Detta för att undvika sammanblandning med den kända namnen i norra Spanien.

San Juan- Landets varmaste distrikt och även det näst största distriktet vad gäller produktion efter Mendoza. Tidigare känt för bulkvinsproduktion men har idag fått ett stort uppsving vad gäller kvalitet. Druvorna här är shiraz, bonarda och viognier.

Mendoza- Vingårdar på en höjd upp till 1500 meter. Här produceras fantastiska och friska viner på gröna druvan chardonnay men framförallt fylliga och fruktdriva viner på malbec och även en del cabernet sauvignon och tempranillo. Mendoza är det enda distrikt med formell appellationsindelning bestående av fem deldistrikt som sedan är nedbrutet i flera underregioner. Nästan 80 % av landets produktion sker här och är därför landets viktigaste distrikt. 

Rio Negro- De sydligaste av distrikten. Klimatet är svalt och här är malbec den vanligaste druvan. Men det producera även mycket bra viner på de gröna druvorna torrontés och semillon. Även en del pinot noir produceras i distriktet med ofta fina resultat.