Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chateau Lafite Rothschild

(1)

- Lafite förvandlar marken till en dröm, Lafite är harmoni mellan natur och människa. Utan våran underbara vinmakare, skulle ingenting finnas." Baron Eric de Rothschild

Introduktion till Chateau Lafite Rothschild

Château Lafite Rothschild är resultatet av en sällsynt harmoni med naturen, som det ensamt kontrollerar och som fortsätter att skapas från årgång till årgång, under över tusen säsonger.

På Lafites mytomspunna grusplatå är det män och kvinnor som arbetar i vingårdarna som för vidare vinodlingstraditioner. Och i över hundrafemtio år, sedan Baron James anlände, har samma familj turats om att förmedla ett enda budskap: precision och motståndskraft inför de mästerliga penseldragen som himlen målar på dess marker.

"Lafite förblir obeveklig delikat och subtilt".

I föränderligheten av naturen skrivs en ny ödets sång i var årgång av vinet. Därför förblir Lafite obeveklig men ändå delikat och subtilt. Det har vishetens natur, oföränderligt som sitt eviga grus. Om det fortfarande är där efter tusen säsonger kommer dess rötter och själ att berätta för oss att det redan skriver sin framtid.

Vingården på Chateau Lafite Rothschild

Château Lafite Rothschilds vingård omfattar tre huvudområden: sluttningarna runt slottet, Carruades-plateauet i väster och en 4,5 hektar stor tomt i grannstaden Saint-Estèphe.

Ytan är 112 hektar. Marken består av fint, djupt grus blandat med sand som kommit med vindarna och lagt sig på en välavvattnad och väl exponerad underjord av tertiär kalksten. Här odlas druvsorterna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot.

Den viktiga Cedern

En historisk betydelse, Lafite-cedern har över åren sett generationer av vinmakare överlämna stafettpinnen och förmedla traditionen vidare.

Denna ceder har skyddat slottet i nästan 300 år. Den verkade evig, men idag har dess avkomma, omplanterad på samma plats i början av det nya årtusendet, blivit Lafite-cedern. Den har dock lämnat sin prägel. Här handlar allt om överföring, vinstockarna och människorna som förmedlar ett meddelande till varandra över åren, genom sina rötter och sina berättelser.

Pauillacs genom historien till Lafite Rothschild idag

När Pyrenéerna och Massif Central bildades för två miljoner år sedan bar Dordogne och Garonne varsin våg av alluviala avlagringar som under århundradena skulle ackumuleras och ge upphov till jordar av grus. Dessa jordar från kvartär-eran har gjort Pauillac till en mytomspunnen terroir som kan stå emot de mest extrema förhållandena, även i dessa dagar av klimatförändringar. 

För fyrahundra år sedan visste bönderna redan att några steg bort var underjorden annorlunda och att bara lite längre bort var dess textur lättare och finare. Det var precis där en ås bildades - som lokalbefolkningen kallade "La Hite" på sitt gasiska dialekt - och senare gav sitt namn till Lafite. Här lades de första stenarna, här byggdes vinodlarnas hus, och här förstod de att något ovanligt skulle hända.

Genom åren växte huset mot denna kulle och ett blåregn slingrade sig uppför väggarna för att bevittna generationer av familjer för vilka bevarandet av detta ekosystem alltid har varit högsta prioritet.

För 150 år sedan planterade baronessan Betty, hustru till baron James, de stora ekarna som skiljer vingårdarna från träskmarken. De, deras barn och barnbarn, liksom vinodlarnas familjer som slöt sig till dem, arbetade noggrant för att skydda den felfria skapelsen som naturen har förärat dem. De tog stor omsorg för att bevara detta mikrokosmos av skogar och träsk, flora och fauna, mitt i vilket Château Lafite Rothschilds vinstockar trivs i den nästan vilda osmos.