• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Château Haut Brion

(0)

Château Haut-Brion har en av de längsta och mest intressanta vinhistorierna, vad beträffar någon annan vingård i Bordeaux.

Kort om Château Haut Brion

Vingården har fått sitt namn från en gammal keltisk term "Briga". Löst översatt betyder detta en höjning eller högt land.

Historiska arkiv visar att Johanna Faure odlade vinstockar vid Haut Mont, i närhet till det vi idag känner till som Haut-Brion, hela vägen tillbaka till den 6 september år 1426!

Vinrankorna planterades för att producera vin till ett lokalt kapell som grundades i Bordeaux av Menuts-munkarna för att minnas den nyligen avlidne munken, Johan d’Artiguemale.

Det tidigast kända och dokumenterade bevis på att vin producerats på vingården i Haut Brion går tillbaka till år 1426 men det har årligen producerats vin från år 1521, då var gården känd som Aubrion. Denna långa historia gör Château Haut Brion till den äldsta, kontinuerligt fungerande vingården i Bordeaux.

Den 23 april år 1525 var Jeanne de Bellon, dotter till borgmästaren i Libourne, gift med Jean de Pontac. Liksom många rika kvinnor i sin tid kom hon med en hemgift. Denna hemgift bestod av det som senare blev Haut Brion.

År 1549 började Jean de Pontac bygga ett nytt slott, vilket blev det slott som vi idag känner till som Haut Brion.

Den första hänvisningen till Haut Brions vin som det skrivits om i pressen anses nu vara den första officiella granskningen av något vin. Den 10 april 1663 skrev Samuel Pepys (dåtidens Robert Parker) följande kommentar efter att ha smakat vad som var för honom ett nytt Bordeaux -vin på Royal Oak Tavern i London. Han skrev, "Där drack jag ett slags franskt vin som heter Ho-Bryan som har en god och speciell smak som jag aldrig tidigare träffat på." Den dagen hamnade Château Haut Brion i historieböckerna, som världens första vin som fått en professionell recension.

År 1666 öppnade ägaren till Château Haut Brion Pontac's Head, en krog i England för ett uttryckligt syfte att sälja och marknadsföra sina viner. Château Cheval Blanc var det första Bordeaux-slott som marknadsförade sitt vin utanför sin beteckning, än mindre i ett annat land.

Lagringsdugliga viner

Haut Brion förtjänar all sin berömmelse för att vara först i många saker som vi idag tar för givet. Till exempel var Château Haut Brion det första Bordeaux-slottet som producerade lagringsdugliga viner. De gjorde detta genom att införa längre perioder av lagring på fat, samt att vara den första vingården som kontinuerligt tillsatte vin för att fylla på tunnorna. Handlingen med att fylla på faten minskade mängden syreexponering, vilket gjorde att vinerna kunde åldras längre och smaka fräschare. De var också bland de första som tog bort vinet från järnen och pumpade om under fatlagringen.

Etiketter på Haut Brion från år 1850 visar att åtminstone en del av produktionen tappades av slottet. Detta kan göra Château Haut Brion till den första stora Bordeaux -fastigheten som härtappar sitt eget vin.

År 1855 tilldelades Château Haut Brion First Growth-status. Château Haut Brion är det enda First Growth-vinet som inte finns i Médoc. Det var alltså så de speciella vinerna från Château Haut Brion betraktades.

Endast Lafite Rothschild, Latour och Margaux ansågs hålla samma höga klass vid den tiden. 

Nutida historia

År 1935 började en ny era för Château Haut-Brion vilket ägde rum mitt i depressionen. Clarence Dillon, en finansiär från New York köpte upp Haut Brion maj månad år 1935. År 1979 gick Clarence Dillon bort vid en ålder på 96 år. Då var han nästan lika gammal som grundaren av Haut Brion, Jean de Pontac, var när han dog. 

År 1967 gifte sig barnbarnet till Clarence Dillon, Joan Dillon, med prins Charles av Luxemburg, en direkt ättling till Henri IV.

År 1975 tog prinsessan, Clarence Dillons barnbarn, kontrollen över förvaltningen av Château Haut Brion. Efter prins Charles av Luxemburgs dog år 1978, gifte sig prinsessan Joan med hertigen de Mouchy. Hertigen de Mouchy gick med i teamet av Haut Brion och Domaine Clarence Dillon tillsammans med hertiginnan, innan han gick i pension år 2003. Den känslan av kontinuitet fortsätter idag när prins Robert av Luxemburg tog över förvaltningen av Domaine Clarence Dillon och Château Haut Brion år 2008.

Vinmakning samt terroir

Chateau Haut Brion består av 50 hektar vinstockar som är fördelad på 45,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot för blå druvor.

En liten minskning av Cabernet Sauvignon samt Cabernet Franc i vingården och en liten ökning av Merlot-druvan har fått ta plats sedan mitten av 1990-talet.

3 hektar vinstockar på Haut Brion är reserverade för plantering av vita Bordeaux-druvor

För produktion av Château Haut Brion Blanc finns 51,5% Sémillon och 48,5% Sauvignon Blanc planterat. Det finns även en liten mängd Sauvignon Gris planterat i vingården. Detta visar en markant ökning av mängden Sauvignon Blanc i vingården genom åren. Haut Brions gröna druvor planteras i en terroir som består av grus över lerjord.

Haut Brion ligger nära Bordeaux's centrum, vilket endast är 5 kilometer bort. Terroiren i vingårdarna är överlag bestående av djupt grus över lera och sand med en mängd olika mineraler och kvarts i marken.

Vingårdarna ligger väl placerade på grusbackar som når upp till 27 meter vid sina högsta höjder. Gruset vid Haut Brion går extremt djupt. I vissa delar kan gruset vara så djupt som 18 meter. På Haut Brion spelar lerjorden en viktig roll, därav den stora andelen Merlot-planteringar i vingårdarna.

Även om de ligger tvärs över gatan från varandra, är det intressant att notera att medan de flesta vingårdarna för Château Haut Brion är planterade i Pessac, är majoriteten av vinstockarna för La Mission Haut Brion i Talence. När du tittar på skillnaderna i jordarna och märker den högre nivån av vinstockstäthet på La Mission Haut Brion än du hittar på Château Haut Brion, gör detta det lättare att förstå skillnaderna som finns i vinstilarna.
I genomsnitt är vinstockarna på Haut Brion 36 år. De finns dock gamla vinstockar som är nära 90 år gamla i vissa block. Vingården planteras till en vinstockstäthet från 8000 till 10 000 vinstockar per hektar. På Château Haut Brion, sedan 1974, har de upprätthållit ett klonalt massprogram för att säkerställa kvaliteten, individualiteten och unikheten hos sina vinstockar. Vinodlingarna planteras med 12 kloner per skifte. Sammantaget har de över 500 olika kloner planterade i sin vingård. År 1977 planterades nästan 65% av vingården om.