Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château d'Yquem

(1)

Stora viner föds inte av en slump. En unik kombination av klimat och geologiska förhållanden skapar en sällsynt jämvikt. Vilket utan tvekan är fallet på Château d'Yquem.

Vingården hos Château d'Yquem

Château d'Yquem sträcker sig över 113 hektar vingårdsmark, varav endast hundra av dessa producerar druvor under en given årgång.

Årligen tas två till tre hektar vinrankor som blivit för gamla bort, och marken lämnas i träda i ett år. Dessutom tar det minst fem år innan nya vinrankor producerar druvor som uppfyller Yquems mycket strikta standarder. Tolv hektar vinrankor är därför icke-produktiva varje år. Yquem är planterat med två druvsorter: sémillon (75%), som ger ett rikt vin med kropp och struktur, och sauvignon blanc (25%), en tidigt mognande men mindre pålitlig druvsort, som bidrar med aromer och finess. Vinrankorna sköts med största omsorg. Arbetarna upprätthåller en lång tradition av noggrant arbete under den uppmärksamma överblicken av vingårdschefen.

Unikt mikroklimat

Château d'Yquems mikroklimat ligger i hjärtat av en 20 km strimma längs båda sidor om Garonne Valley, där alla Bordeauxs appellationer för söta och halvsöta vita viner (Sainte Croix du Mont, Loupiac, Cérons, Cadillac och Barsac) är belägna.

Terroiren på Château d'Yquem

Yquem förkroppsligar allt det bästa med den unika vinodlingsmiljön i Sauternes. Château d'Yquems överjord är varm och torr, ackumulerar värme tack vare släta, platta småstenar och grövre grus. Den leriga underjorden innehåller bra vattenreserver, och det finns välmående vattenkällor på egendomen. Dräneringsrör installerades för länge sedan för att förhindra översvämning (100 km av dräneringar sedan 1800-talet). Yquems stora storlek gjorde det möjligt att plantera 113 hektar vinrankor på en mycket representativ plats i Sauternes-regionens rika mångfald av jordtyper. Denna extraordinära variation av jordar är en nyckelfaktor för kvaliteten och komplexiteten hos Château d'Yquem.

Den stora smaken hos Château d'Yquem

Nöjet som kommer från att smaka på Yquem är svårt att beskriva. Den erbjuder en myriad välbalanserade, komplexa smaker som skapar ännu fler harmonier över tiden. Intrycket som kvarstår påminner om ett citat från Frédéric Dard "tystnaden som följer på en bit av Mozart, där lyssnaren förblir genomträngd av musiken". Detta återspeglar det faktum att Château d'Yquem stannar kvar i smaken under en anmärkningsvärd lång tid och ger en unik, långvarig njutning. Det finns ett vackert uttryck på franska för att beskriva Yquems enormt långa eftersmak: il fait la queue du paon, vilket betyder att den breder ut sig som en påfågels stjärtfjädrar.

Syn-, lukt-, smak- och känselsinnet stimuleras samtidigt. Även om skickliga vinprovare kan identifiera några av aromerna och smakerna i ett glas Yquem i ett försök att definiera dess komplexitet lyckas de aldrig riktigt kommunicera dess essens eller förklara dess mysterium. Enkel analys, vare sig kemisk eller organoleptisk, räcker inte för att förklara Yquems storhet.

Från första årgång 1959

Har endast 33 upplagor av vinet lämnat vinkällaren. 

Yquem berättar en unik historia

En börjar med bouqueten. Även om den inte alltid är särskilt framträdande i unga årgångar präglas den av frukt (aprikos, mandarin och ibland tropisk frukt) och ek (vanilj och rostade aromer). Äldre årgångar har däremot en extraordinärt komplex doft så snart flaskan öppnas, med antydningar av torkad frukt (torkad aprikos, plommon, kokt frukt och marmelad), kryddor (kanel, saffran och lakrits) och till och med blommor (lindblomma, etc.). Det första intrycket av Château d'Yquem på gommen är alltid mycket silkeslen och ofta praktfull. Den fyller sedan ut, "klädsamt gommen". Detta fina vin har en stark men aldrig överväldigande karaktär, med stor elegans och balans. Det behåller alltid en balans mellan socker och syra (sötma och fräschhet). En touch av beska kan också bidra till den övergripande harmonin. Château d'Yquems eftersmak är legendarisk och berättar en annan historia som varar och varar.

Mat till Château d'Yquem

Klassiskt och säkert möte: Château d'Yquem och foie gras. Det på grund av att sötman samt syran i vinet bryter det feta ifrån gåslevern. Något som lyfter fram varandras eleganta smaker och skapar ett perfekt äktenskap.

Blåmögelost eller mogen comté med fikonmarmelad serverat till Château d'Yquem. Även det en klassisk kombination, vilket är lätt att förstå. Fett, krämighet, sälta samt det söta från marmeladen är ljuvligt i kombination med det söta, syrliga och fylliga i vinet.

Mer utmanande men minst lika läckert blir mötet mellan Château d'Yquem och anka med söt plommonsås eller sötmarinerad vaktel.