Cantine dei Marchesi di Barolo

(8)

En katolsk hjälte med tagelskjorta som gjorde vin, såsom i Frankrike, fast i Piemonte. Det här är historien om hur adelsdamen Juliette blev Giulia di Barolo genom att varva vin med välgörenhet.

Hon gifte sig med en italiensk markis och gjorde Barolo till en historisk vinby. Den franska adelsdamen Juliette Colbert de Maulévrier är starten på det som idag är Cantine dei Marchesi di Barolo. 

Förlorade sitt slott, blev sträng katolik

Som adlig och ättling till Ludvig den fjortondes finansminister hade Juliette Colbert de Maulévrier det bättre än de flesta i Frankrike. Trots det fick hon uppleva grymhet - mamman dog ung och hennes farfar blev offer för giljotinen under franska revolutionen.

Som barn flydde hon med syskon och pappa undan krig och fattigdom och bodde i flera europeiska länder. När de sedan återkom till Frankrike var familjens slott ett minne blott.

Som utarmad adelsdam med flera trauman i bagaget vände hon sig mot en allt strängare katolsk livsstil. Hon ville hjälpa de som hade det svårt.

Saknade franskt vin i Italien

1806 träffade hon en man med samma osjälviska mål - markisen av Barolo, Carlo Tancredi Falletti - och tillsammans flyttade de till hans hemby i norra Italien - Barolo.

Vid den här tiden låg Frankrike långt före Italien i att göra vin och saknaden efter de franska goda vinerna växte sig allt större. Hon såg potentialen i områdets mest odlade druvsort - nebbiolo - byggde vinkällare, lagringstunnor och började göra ett kvalitetsvin som hon uppkallade efter druvans hemby - Barolo.

Vintunnor drogs av oxar till kungen

Parallellt med välgörenhetsarbete för områdets hemlösa, fattiga barn och kvinnor i nöd gjorde hon alltså ett av Italiens bästa viner. Till och med kungen Carlo Alberto fick nys om det och 325 tunnor (en för varje dag, exklusive fastan) levererades med ox-transport till slottet. Barolo fick därmed namnet ”Kungens vin" och ”Kungen av viner”.

En katolsk hjälte med tagelskjorta

Juliette och Carlo var stränga katoliker och det sägs att Giulia, som hon nu kallade sig, ofta bar en skjorta gjord av hästtagel för att rena sig från sina synder och vara en god kristen. Hon skulle långt efter sin död (2015) uppmärksammas av påven själv för sina kristna hjältedåd.

Gården skänktes till välgörenhet

Barolo-markiserna adopterade flertalet behövande, men fick inga egna barn. Därför skänktes, efter Giulias död 1864, hela parets förmögenhet samt vingården som en gåva till det välgörenhetsinstitut de själva grundat - Opera Pia Barolo.

Vinfamiljen Abbona tar över

Sedan början av 1900-talet är det familjen Abbona som driver gården döpt efter sitt ursprung: Marchesi di Barolo. En vinfamilj sedan fem generationer som idag representeras av Anna och Ernesto samt barnen Valentina och Davide.

Marchesi di Barolo gör fortfarande vin där tradition möter modernitet. Gamla vinframställningstekniker kombineras med trender inom vinframställning.