Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bollinger

(6)

Bollinger är ett av de sista självständiga champagnehusen i Frankrike. Här tillverkas champagne på, i huvudsak, druvsorten pinot noir. Bollinger är också känd för att vara James Bonds favorit-champagne.

Vad är Bollinger?

Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ i Frankrike av Hennequin de Villermont, Jacques Bollinger och Paul Renaudin. Ägarna idag är femte generationen efter Jacques Bollinger, vilket gör det till ett av de få självständiga champagnehusen i Frankrike. Champagnen härifrån domineras av druvsorten pinot noir och alla vinerna har inslag av ekfat.

Historien om champagne Bollinger

Ägarna var eniga om att Villermonts namn inte skulle sitta på etiketterna, därav namnet Renaudin Bollinger. När sedan Renaudin avled och det inte fanns någon arvinge ändrade de namnet till Bollinger. Jacques och Charlottes barnbarn tog över företaget 1855 och de expanderade genom att köpa fler vingårdar. Sedan dess har huset varit i familjens ägo och de har hela tiden utökat verksamheten genom att bygga nya källare samt att köpa fler vingårdar.

Vem var Lily Bollinger?

Lily Bollinger, som tog över företaget 1941 var känd för att resa världen runt för att marknadsföra varumärket. Hon drev Bollinger ända fram till 1971, när hennes brorsöner Claude d’Hautefeuille och Christian Bizot tog över.

Hur tillverkas champagne Bollinger?

Champagnen jäser delvis i ekfat och delvis i rostfritt stål. Ekfaten är inte till för att ge smak åt vinet utan för att de ska kunna styra oxidationen. De använder sig av begagnade bourgogne-fat. Bollinger är dessutom det enda huset i Champagne som har en alldeles egen ekfatsmakare.

James Bonds favorit-champagne

Champagne är en återkommande dryck i Bond filmerna och sedan 1973 har Bollinger Champagne representerat champagnen James Bond dricker. Än idag dricker James Bond Bollinger Champagne i filmerna. Detta är ett sammarbete som grundar sig i en handskakning mellan Albert ‘Cubby’ Broccoli, som då var producenten över filmerna, och Christian Bizot, Bollinger's Chef och är än idag en konstnadsfri överenskommelse.

Olika sorters champagne från Bollinger

Bollinger strävar efter att du alltid ska få en perfekt upplevelse när du öppnar en flaska champagne. Bland deras olika sorter kan till exempel Bollinger Special Cuvée nämnas. Det är gjort på 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay, 15 % Meunier, med över 85 % Grands and Premiers Crus.

Hur smakar champagne Bollinger?

Bollinger Special Cuvée har en gyllene färg och mycket fina, sammetslena bubblor. Här hittar du dofter av mogen frukt och kryddor, med inslag av rostade äpplen och persika. Bland smakerna finns toner av päron och brioche men även av valnötter. Vinet passar utmärkt till sushi eller sashimi men även till skaldjur, kyckling, parmesanost och lufttorkad skinka.