Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Allt om lambrusco

Läs Vinotekets vinskola om varför lambrusco är det enda (nåja) du behöver dricka just nu.

Hör du till skaran som förknippar lambrusco med sötsliskligt rött bubbel utan större finess? Då är det dags att tänka om. Lambrusco är ett vin som fjädrat om från ful ankunge till vacker svan under de senaste decennierna.

Vad är lambrusco?

Lambrusco är ett bubbligt vin gjort på blå druvor ur en druvfamilj med samma namn. Vinet finns i olika varianter: rött, rosé eller vitt, och kan vara antingen torrt eller sött. Stilen är frisk och bärig, och vinerna är avsedda att drickas unga. Alkoholhalten ligger runt 10-11%.

Varifrån kommer lambrusco?

Vinets hemvist är i Emilia Romagna i norra Italien, där det har anor som går ända tillbaka till etruskisk tid. Lambrusco produceras främst i provinserna Modena, Parma och Reggio, men görs även i en liten del av Lombardiet.

Från coca-cola till seriöst vin

Under 1970- och 1980-talen blev den bubblande drycken populär utanför Italien, speciellt i USA och norra Europa. Vinet var sött och publikfriande, vilket gjorde att det kom att kallas ”Italiens coca-cola”. Dessvärre var produktionen av låg kvalitet och vinet fick ett skamfilat rykte. Med tiden blev lambrusco så gott som bortglömd. Men under senare tid har vinstilen fått en renässans och den forna dåliga renommén håller långsamt på att tvättas bort. Visserligen finns den storskaliga, industriella produktionen kvar, men idag satsar allt fler på att göra kvalitativ lambrusco med stor omsorg. Den lätta stilen och den relativt låga alkoholhalten tilltalar många av dagens vindrickare.

Lambruscons karaktär

Stilen på lambrusco är oftast lätt, men vissa viner är fylligare med mer markerade tanniner. Druvornas naturligt höga syra ger friskhet till vinerna. Dofterna är bäriga och florala, med aromer som jordgubbar, körsbär, blåbär och viol. Ofta finns örtiga toner och ett svagt bittert avslut. Lambrusco kan vara torr – secco –, halvtorr – amabile – eller söt – dolce.  Det vanligaste är att vinet är pärlande, med lite kolsyra, då kallas det frizzante. Men en del vin är kraftigare kolsyrat, det kallas då spumante. Färgen kan variera mellan blekt orangerosa till mörkt lila.

Olika sätt att tillverka lambrusco

Det vanligaste, och billigaste, sättet att göra lambrusco är tankmetoden, även kallad charmatmetoden: Det är samma metod som används för att göra prosecco och innebär att kolsyran bildas i en trycktank av stål. Lambrusco kan också tillverkas genom den traditionella metoden, som bland annat används för champagne. Den innebär att kolsyran bildas genom en andra jäsning på flaska. Det ger mer komplexa aromer eftersom vinet kommer i kontakt med jästfällningen.

Tillbaka till ursprunget

Den traditionella metoden för att göra lambrusco är dock en tredje. I Italien kallas den för metodo ancestrale, som betyder “den ursprungliga metoden”. Den innebär att vinet tappas upp på flaska innan det har jäst färdigt, vilket gör att kolsyran bildas naturligt. Varken jäst eller socker tillsätts. Fler och fler producenter plockar idag upp det gamla sättet att göra lambrusco, som ger lätt pärlande viner med en rustik karaktär.

Druvfamiljen lambrusco

Lambrusco är en druvfamilj som omfattar tolv druvor som odlats under århundraden i Emilia-Romagna. De viktigaste för produktion av lambrusco är:

  • • Lambrusco di Sorbara – ger viner med ljus färg och delikata, blommiga aromer

  • • Lambrusco Grasparossa – ger fruktiga viner med mörk färg, struktur och strävhet

  • • Lambrusco Salamino – ger viner med hög aromatik, struktur och strävhet

  • • Lambrusco Maestri – ger viner med djup färg, struktur och rödbäriga toner

Man kan också blanda i en mindre del andra druvor för att ge balans till vinet. Druvor som används är bland andra ancellotta, marzemino och malbo gentile.

DOC

För att leva upp till kraven för en DOC, Denominazione di Origine Controllata, så måste vinet innehålla minst 85% av druvan lambrusco. Sex områden i Emilia-Romagna har idag en DOC-beteckning för lambrusco:

  • • Lambrusco di Sorbara DOC

  • • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC

  • • Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC

  • • Colli di Scandiano e di Canossa DOC

  • • Modena DOC

  • • Reggiano DOC

Mat som passar till lambrusco

De söta varianterna är trevliga sällskapsviner, medan de torra vinerna passar utmärkt till olika typer av mat. Prova till pizza med mozzarella, lasagne, grillad kyckling, lax eller en härlig charkuteritallrik. De lättare varianterna, som lambrusco di sorbara, fungerar också fint till kryddstarka asiatiska rätter, eller till plockmat med många olika smaker. Lambrusco är också perfekt som en somrig aperitif, serverad väl kyld.

Serveringstemperatur

Lambrusco kommer bäst till sin rätt om det serveras svalt, runt en temperatur på 7–12 grader.

Mycket vin för pengarna

Trots att kvaliteten på lambrusco-viner stadigt ökar, så är priserna fortfarande väldigt överkomliga. Det går att hitta riktigt fin lambrusco för ett par hundralappar. Man får helt enkelt mycket vin för pengarna. Tur eftersom det är försvinnande gott!

Blev du nyfiken på att testa lambrusco efter att ha läst vår guide? Köp lambrusco online på Vinoteket.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan