Vindaloo är en indisk gryta, berömd för sin intensiva hetta och för sin starkt röda färg.
Vindaloo är en av de mest kända indiska rätterna
Vindaloo har sina rötter i Goa, en tidigare portugisisk koloni i Indien. Rätten bär därför spår av både indisk och portugisisk matlagning. Vindaloo är inte bara hetta utan smakprofilen är komplex. Namnet vindaloo härstammar från portugisiska ”carne de vinha d'alhos” som betyder kött marinerat i vinäger och vitlök. Att marinera köttet i vinäger gav inte bara smak utan också lång hållbarhet. Ingefära är en annan ingrediens som ofta finns med i recept på vindaloo. Spiskummin, koriander och gurkmeja brukar bidra med jordnära toner, medan vinägern ger syrlighet till rätten. Kokosmjölk tillsätts ofta för att ge en krämig konsistens och en mildare hetta. Traditionellt görs vindaloo på fläskkött, men kyckling, lamm eller nötkött är också vanliga alternativ.
Yoghurtsås och pickles passar bra till vindaloo
Vindaloo serveras vanligtvis som huvudrätt med basmatiris eller indiskt naanbröd. I Indien är det vanligt att ha raita, en svalkande yoghurtbaserad sås, som tillbehör. Den balanserar hettan. Picklad mango är ett annat tillbehör som ofta dukas fram till vindaloo, men du kan också prova med picklad rödlök.
Gör så här
-
Lägg chili, spiskummin, gurkmeja, 2 bitar kanel, 5 pepparkorn, 5 nejlikor och socker i en kryddkvarn. Mal tills en fin pulverblandning bildas. Lägg kryddblandningen i en matberedare eller mortel och lägg till vitlök, ingefära och vinäger. Mixa eller stöt tills en fin pasta bildas. Lägg pastan i en skål och ställ åt sidan utan att tvätta matberedaren.
-
Placera fläsket i en stor skål och krydda med salt. Tillsätt hälften av kryddpastan och vänd på fläsket för att täcka det. Lägg lök i matberedaren och mixa ihop med det som är kvar av kryddblandningen.
-
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull över medelvärme. Tillsätt lökpastan (tvätta inte matberedaren), de återstående pepparkornen, den återstående kanelstången och de återstående nejlikorna. Koka under konstant omrörning tills löken är mjuk, i cirka 5 minuter. Tillsätt resterande kryddpasta och koka under omrörning i några minuter.
-
Tillsätt fläsket och låt det puttra i cirka 10 minuter. Tillsätt vatten i matberedaren och mixa för att blanda med kryddresterna. Häll blandningen i pannan och låt sjuda under omrörning. Sänk värmen, täck med ett lock och tillaga i cirka 1 timme tills fläsket är mört.
Ingredienser (4 pers)
-
1/2 kg fläskkarré, skuren i 2,5 cm kuber
-
30 torkade kashmiri-chilis (finns i välsorterade butiker)
-
4 tsk rostade hela spiskumminfrön
-
4 tsk gurkmeja
-
2,5 cm x 2 bitar kanel
-
10 hela svartpepparkorn
-
10 hela kryddnejlikor
-
1 msk råsocker
-
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
-
5 cm färsk ingefära, fint hackad
-
2/3 dl risvinäger
-
1 stor gul lök, grovt hackad
-
3 msk vegetabilisk olja
-
2 dl vatten
-
Salt efter smak
Vin som passar till vindaloo