Skaldjursrisotto är en rätt där krämigt ris får ta smak av delikatesser från havet. Resultatet är en rätt som är lika vacker att se på som den är god.
En klassisk festrätt med hög gastronomisk status
En skaldjursrisotto kan göras på hummer, räkor, kräftor, olika slags musslor och ibland bläckfisk. Använd de skaldjur som är färska för säsongen och som du själv gillar. Att ha flera olika skaldjur i risotton är ofta en bra idé eftersom det ger en mer komplex smak och extra texturer.
Många som älskar mat håller skaldjursrisotto mycket högt. Traditionellt sett är det en festmåltid som serveras vid speciella tillfällen och som finns på menyer på fina restauranger världen över. Inte minst i södra Italien är skaldjursrisotto en viktig del av regionens gastronomi.
Så lyckas du med skaldjursrisotto
Att göra en riktigt bra risotto kräver viss precision och tålamod. Du vill att skaldjuren ska vara precis lagom tillagade och att riset ska vara både krämigt och al dente. Det är stärkelsen som finns i riset i kombination med smör och parmesan som ger skaldjursrisotto den önskade konsistensen.
I Sverige har skaldjursrisotto blivit en uppskattad rätt som ofta förknippas med sommar och skärgårdsliv. Räkor, havskräftor och blåmusslor är vanliga ingredienser i skaldjursrisotto. Rätten är ofta huvudrätt tillsammans med ett gott bröd men kan också vara en del av en buffé.
Gör så här
-
Tvätta musslorna noga, släng de som är öppna efter att du tvättat dem.
-
Rör ut buljongkoncentrat i vatten och koka upp tillsammans med räkskalen. Låt sjuda i 5 minuter och sila sedan bort skalen.
-
Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills de är mjuka.
-
Tillsätt riset och fräs i 1 minut under omrörning.
-
Häll på vinet och låt det koka in.
-
Häll på buljongen lite i taget under omrörning, och låt riset koka sakta tills det är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, i cirka 18–20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Tillsätt smör, räkor, musslor och bläckfiskringar under de sista 5 minuterna av koktiden. Låt musslorna öppna sig.
-
Rör ner parmesanosten och finhackad persilja.
-
Servera skaldjursrisotton genast, garnerad med extra persilja om så önskas.
Ingredienser (4 pers)
-
350 g arborioris
-
1 gul lök, finhackad
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk olivolja
-
1 dl vitt vin
-
8 dl fiskbuljong (fond på flaska + vatten)
-
Salt och nymald svartpeppar
-
150 g smör
-
200 g räkor, skalade och urtagna
-
150 g musslor, rensade
-
100 g bläckfiskringar
-
1 dl riven parmesanost
-
Färsk persilja, finhackad (till garnering)
Vin som passar till skaldjursrisotto
Chablis
Chardonnay