Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

'Nduja: Så gör du den själv

'Nduja är en bredbar korv från Kalabrien som du kan göra själv. Den har en unik smak av rostad chilipeppar.

'Nduja kan ätas som den är eller användas som ingrediens 

'Nduja är en kryddstark fläskkorv från Kalabrien i södra Italien. Den tillverkas både industriellt och hantverksmässigt. Dess ursprung kan spåras tillbaka till den franska korven andouille. Recept på 'nduja kan variera, men grunden i korven är fett, fläskkött och kryddor där chilipeppar spelar en viktig roll. I Kalabrien används soltorkad kalabrisk chilipeppar (peperoncino calabrese). Den finns att få tag på i Sverige också, men kan bytas ut mot annan chili med lagom styrka. 

Att stoppa korv utan en korvstoppningsmaskin kan vara en utmaning, men det är absolut möjligt. En metod är att använda en spritspåse med ett stort munstycke för att fylla fjälstret och knyta ihop det med ett kökssnöre när korven har önskad längd. 

Vårt 'nduja-recept är av varianten nduja calabrese. 'Nduja di spilinga bygger på samma ingredienser men där låter man smeten fermentera i några dagar innan fjälstret fylls. Det ger en mer komplex smakprofil med en syrlig ton. Om du vill prova att fermentera korven förvarar du smeten toppad med olivolja i rumstemperatur i en glasburk med lock. Öppna och släpp ut gas varje dag.

'Nduja calabrese har en mjuk och bredbar konsistens och är känd för sin särpräglade smak. Den beskrivs ofta som en kombination av chili, rökighet och umami. Korven kan användas i pasta, på pizza, eller som pålägg. Korven du får genom att följa vårt 'nduja-recept kan även grillas eller användas som ingrediens i grytor.

Gör så här

  1. Rosta chilin i cirka 30 sekunder i en torr panna på medelvärme. Rör om så att den inte bränns.
  2. Blanda fläskfärs, chiliflakes, paprikapulver, vitlökspulver, salt, peppar och cayennepeppar i en stor skål.
  3. Tillsätt olivolja och blanda tills smeten blir jämn.
  4. Låt smeten vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  5. Blötlägg korvskinnen i kallt vatten i cirka 15 minuter.
  6. Fyll skinnen med smeten med hjälp av en korvstoppningsmaskin, en tratt eller sprits.
  7. Vrid korvarna till önskad längd och tjocklek.
  8. Stick hål i korvarna med en nål för att släppa ut luft.
  9. Torka korvarna i rumstemperatur i cirka 12 timmar, eller i kylskåp i cirka 24 timmar. Korven håller uppemot en vecka i kylskåp.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk torkad chiliflakes
  • 1 msk sött paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/4 tsk cayennepeppar (valfritt)
  • 1/4 dl olivolja
  • Fjälster av ko (det går att göra 'nduja-bollar om du inte hittar fjälster)

Vin som passar till 'nduja

Garnacha

Riesling

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept