Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Garnacha

(15)

I stora och välrenommerade vindistrikt såsom Chateauneuf-du-pape och Priorat spelar garnacha en stor roll. Den har sitt ursprung i soliga Spanien och i Frankrike går den under namnet grenache.

Garnacha eller grenache som den kallas i Frankrike är en blå druvsort som används både som singeldruva likväl som i diverse druvblandningar. Dess ursprung finner vi i Katalonien, även känt som Spaniens DO-tätaste region uppdelad i tolv olika distrikt. 

Druvsorten i sig är mycket tacksam att odla under rätt förhållanden - i det varma och torra klimat som bland annat Spanien obekymrat tillhandahåller. Men även i Frankrike odlas den flitigt och då bland annat i söndra Rhône där druvan är en av de 13 tillåtna druvorna i Chateauneuf-du-pape. Även i Provence finner vi garnacha/grenache då den framför allt används till rosévin på grund av den låga tanninstrukturen och dess friska syra.

Garnacha-druvans skal är tunt och släpper därmed inte ut lika mycket färg som många andra blå druvor har tendens att göra. I sin tur kan viner på druvsorten lätt få en oxiderad ton i färgen och se åldrade ut redan i sin ungdom - speciellt om de legat en stund på ekfat.

Viner gjorda på garnacha bjuder ofta på hög alkohol och rondör med en aning druvsötma, moderat syra och relativt liten strävhet. Smakprofilen ger förnimmelser om mörka frukter och bär, örter, kryddor, lavendel och lakrits. Dessa viner dricks utmärkt på egen hand men kommer till sin fulla rätt till kraftigare kötträtter med en mild sötma.