Lyckas med kokt majskolv
Att lägga majskolvar i kokande vatten är naturligtvis inte så svårt. Men att koka en majskolv perfekt är en konst som kräver en del omsorg. Först och främst är det viktigt att välja färska majskolvar. Majskolvar är som bäst inom en dag eller två efter skörd, så ju färskare du kan köpa dem, desto bättre. Färska majskolvar har en ljusgrön, tät och fuktig blast som omsluter kolven. Kornen ska vara saftiga och täta i rader. Dessutom bör de tunna trådarna som sticker ut från toppen av kolven vara ljusa.
Rätt tillagningstid är också viktig för ett bra resultat. Exakt hur länge du ska koka majskolvar beror på hur stora de är. Cirka sju minuter för små majskolvar och nio minuter för stora är lagom. Det bör inte vara för stor skillnad i storlek mellan de olika majskolvarna. Om du köpt majskolvar utan blast ska du inte koka dem lika länge. Är den fryst eller förkokt följer du anvisningarna på förpackningen. Koka majskolvar utan salt i vattnet. Salt kan dra vätska ur majskornen och göra dem sega.
Serveringstips
Majskolvar är fulla av viktiga näringsämnen. De innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för matsmältningen, ögonhälsan och blodsockret. Dessutom är de glutenfria. Servera de varma majskolvarna med en klick smör som smälter över de ångande kornen, och strö över lite salt och peppar för extra smak.
Gör så här
-
Lägg majskolvarna i en kastrull som är tillräckligt stor för att de ska kunna täckas helt med vatten.
-
Koka majskolvarna med blasten på i 7–9 minuter.
-
När tiden är ute, ta omedelbart upp majskolvarna från vattnet för att stoppa tillagningsprocessen.
-
Dra bort blasten.
-
Stryk ut en klick smör på varje majskolv och krydda efter smak med salt och peppar.
Vin som passar till kokta majskolvar:
Chenin blanc
Sauvignon blanc
Pinot gris/Pinot grigio