Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Brutes och Vinoteket släpper cider

Hantverkscider möter nätvinhandel och kärlek uppstår. Nu släpper Vinoteket och Brutes en cider tillsammans. Här berättar Tobias från Brutes om samarbetet. 

Hantverkscider möter nätvinhandel och kärlek uppstår. Nu släpper Vinoteket och Brutes en cider tillsammans. Här berättar Tobias från Brutes om samarbetet. 

Ni suddar ut gränserna mellan cider och vin, berätta mer. 

Precis! Och öl kan man nästan också lägga till på den listan. Vi började med vin som tydlig förebild och det var väl egentligen vad vi ville syssla med. Att det istället blev äpplen var i huvudsak för att druvor är väldigt svåra att få tag på, i god kvalitet, här uppe. 

Foto: Brutes

Vad vi ville då, och även nu, är att utmana vad den förutfattade meningen är för cider. Ett glas cider kan fungera precis lika bra som ett glas vitt till en bit fisk eller ostron, och en med exempelvis blåbär kan fungera lika bra som ett lätt rött för en fetare fågelrätt.

Hur ser trenden för hantverkscider ut i Sverige. Har ni sett någon skillnad i intresse sedan ni började?

Det har absolut ökat i Sverige. På andra platser verkar det dala. Vi ser väl en ökning i att faktiskt kalla det för vad det är, just cider och inte frukt pét-nat som tidigare använts även av oss. Så, med lite hopp så börjar väl bilden av vad cider är, förändras från sliskig alkoläsk till torrt, välgjort hantverk. 

Foto: Brutes

Berätta om ert samarbete med Vinoteket.

Vi har pratat ganska länge om att göra något ihop. Från början var tanken att sälja våra ursprungliga sorter via Vinoteket, men vi kände båda att det såklart var roligare att ta fram något speciellt ihop. Och så blev det! 

Vad utmärker Cider Vol.1?

Cider Vol. 1 är faktiskt en av våra första och vi tycker den i princip är närmre vin än cider. Fördelningen är 60% äpple och 40% päron, smaken är frisk, syrlig och fruktdriven med en munkänsla som ligger åt det krämigare hållet. Den har fått ligga sedan 2020 på flaska med fällningen vilket skapat en komplexitet som är svårslagen. Samtidigt är den inte svår att ta till sig, snarare tvärtom; lika bekväm med mat som för sig själv. 

Foto: Brutes

Vad tycker du att man ska äta till den?

Personligen skulle jag kanske ha den till lite lättare asiatisk mat. Jag kan tänka mig att exempelvis thailändskt skulle fungera fint, förutsatt att hettan inte blir för framträdande. Kanske något friterat? I övrigt tror jag att en syrlig sallad med confiterad anka skulle fungera väldigt väl också. Det finns bra syra att gå på, så fett är inte något problem, så sett. 

Kommer det en uppföljare?

Det tycker såklart vi att det ska göra, det finns massor av tankar redan nu. 

Foto: Brutes

Vill du testa att kombinera Brutes Cider Vol. 1 med mat? Testa Frida Lunds recept på tuna melt sandwich.

Relaterade produkter

Mer från Nyheter

Visa mer från Nyheter