• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 689 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Vin från Storbritannien

Uppstickaren i vinvärlden med en enorm potential.
Storbritannien är inte det mest självklara vinlandet, men i flera regioner producerar man nu vin som fått ett internationellt erkännande. 

När det gäller kvalitetsvin är Storbritannien förmodligen inte det första landet du kommer att tänka på. I århundraden var britterna helt engagerade i att dricka vin snarare än att producera det. Under det senaste decenniet har detta dock förändrats drastiskt. Storbritannien är en spännande ny kraft i vinvärlden, som producerar bubblor i världsklass, vinner utmärkelser och slår stora champagnehus i prestigefulla tävlingar - med ett välförtjänt internationellt erkännande på köpet.

För tillfället ligger de bästa regionerna för vinodling i Storbritannien längs den södra remsan av Englands kust, från Cornwall till Kent, och de delar liknande klimat, jordtyper och odlar en mängd svala klimatanpassade druvsorter. De tre viktigaste regionerna för vinodling är Sussex, Kent och Surrey.

Regioner och druvor

I Sussex består de stora druvodlingarna av Bacchus och de klassiska champagnedruvorna, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, som alla är väl lämpade för svalare klimat. Sussex-vinerna blir ofta beskrivna med benämningar som krita, flinta och har dessutom en stark mineralkaraktär.

Idag representerar Chardonnay, Pinot Noir, Bacchus och Ortega många av vingårdarnas planteringar i Kent. Återigen har vinerna en uttalad mineraldoft, men även doft av äpplen, päron och fläder med ljus, uppfriskande syra.

Surrey har också kalkrika jordar som består av resterna av gamla marina fossiler. Surrey är även hem för en av Englands största vinproducenter, Denbie's Estate.

Populära brittiska druvor

Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier: Dessa är de tre primära druvorna för traditionella engelska mousserande viner.

Bacchus: En vit tysk korsning av Silvaner x Riesling och Müller-Thurgau som gör aromatiska viner som även tenderar att vara syrahaltiga.

Ortega: En tidigt mognande vit korsning av Muller-Thurgau och Siegerreb, utvecklad i Tyskland, med en persikoarom som blir till ett lätt, sött vin.

Seyval Blanc: En mager mineralvit, fransk hybrid som ofta blir skördad sent och blir till dessertviner i Eiswein-stil.

Reichensteiner: Det är den femte mest planterade sorten i England. Reichensteiner är en tysk korsning med hög syra som ofta blir använd som komponent i mousserande viner.