Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Storbritannien

(11)

Storbritannien är förmodligen inte det första landet du kommer att tänka på när det gäller vin. I århundraden var britterna helt engagerade i att dricka vin snarare än att producera det. Under det senaste decenniet har vinproduktionen i England tagit stora kliv framåt och idag framställs här, bland annat, bubbel i världsklass.

Storbritannien är en spännande ny kraft i vinvärlden, som producerar bubblor i världsklass, vinner utmärkelser och slår stora champagnehus i prestigefulla tävlingar - med ett välförtjänt internationellt erkännande på köpet.

Vinregioner i England

De bästa regionerna för vinodling i Storbritannien ligger längs den södra remsan av Englands kust, från Cornwall till Kent. De delar liknande klimat, jordtyper och odlar en mängd svala klimatanpassade druvsorter. De tre viktigaste regionerna för vinodling är Sussex, Kent och Surrey.

Hur smakar vin och bubbel från England?

Vin från Sussex

I Sussex består de stora druvodlingarna främst av bacchus och de klassiska champagnedruvorna, chardonnay, pinot noir och pinot meunier, som alla är väl lämpade för svalare klimat. Sussex-vinerna blir ofta beskrivna med benämningar som krita, flinta och med mineralkaraktär.

Vin från Kent

Idag representerar chardonnay, pinot noir, bacchus och ortega många av vingårdarnas planteringar i Kent. Återigen har vinerna en uttalad mineraldoft, men även doft av äpplen, päron och fläder med ljus, uppfriskande syra.

Vin från Surrey

Surrey har också kalkrika jordar som består av resterna av gamla marina fossiler. Surrey är även hem för en av Englands största vinproducenter, Denbie's Estate.

Populära brittiska druvor

  • Pinot noir, chardonnay och pinot meunier: Dessa är de tre primära druvorna för traditionella engelska mousserande viner.
  • Bacchus: En vit tysk korsning av Silvaner x Riesling och Müller-Thurgau som gör aromatiska viner som även tenderar att vara syrahaltiga.
  • Ortega: En tidigt mognande vit korsning av Muller-Thurgau och Siegerreb, utvecklad i Tyskland, med en persikoarom som blir till ett lätt, sött vin.
  • Seyval blanc: En mager mineralvit, fransk hybrid som ofta blir skördad sent och blir till dessertviner i Eiswein-stil.
  • Reichensteiner: Det är den femte mest planterade sorten i England. Reichensteiner är en tysk korsning med hög syra som ofta blir använd som komponent i mousserande viner.