Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Barbera d'Alba

(3)

Det sjävklara valet från Piedmonte.
Barbera d'Alba görs från den blåa druvan Barbera och kommer från den norra delen av Italien och är den mest planterade druvan i Piemonte

I norra Italien, närmar bestämt i Piedmont så är barbera den mest planterade druvan. Det är även Piedmont som har flest DOCG märkta viner i hela Italien. Från druvan gör man Varbera d'alba. Varbera'd alba har blivit känt namn och rike och har snabbt tagit en plats nära hjärtat för många. Genom dess djupa röda färg, de låga nivåerna av tanniner samt den höga syra så passar den utmärkt till de flesta rätter. Då de flesta Barbera d'alba vinner dricks unga så är de väldigt mjuka och fruktiga. Med dofter av viol, lavendel och vanilj så skapar barbera d'alba en doftsensation.

Historien om Barbera

Druvan barbera som man gör Barbera d' alba är en av de mest planterade druvorna i Italien. Av alla druvor i Piedmont är ungefär 55 % tillverkade av barbera. Barbera har växt i Piedmont sedan 1200-talet men har på senare spridit ut sig i världen. Vad som började på kullarna av Monferatto har fortsatt ut i världen. Druvan har fått en stor popularitet i USA samt Australien där de har börjat odla barbera storskaligt på senare tid. I Italien så har barbera varit känt som ett vin för arbetarna och har lätt kommit i skuggan för nebbiolon. Dock är det många som anser att barbera blir ett mycket godare vin.

Olika lagringsmetoder

På senare tid har barbera tagit en större plats då man nu för tiden tar han om vinlagringen bättre och inte snabbare på processen, utan låter vinet lagras till det smakar som bäst. Det mest populära lagringen är på ekfat vilket skapar en mjuk och lite nätt ekig karaktär. Där finns de som väljer att inte lagra på ekfat men dessa blir oftast blandade för att skapa något annat vin. Genom åren har barbera växt från ett arbetarklass vin till ett vin alla uppskattar.