Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Napa Valley

(9)

Ett av USA:s mest berömda vindistrikt. Napa Valley i Kalifornien är känt för viner av hög kvalitet. Pinot noir och chardonnay i de nordliga och lita svalare delarna, syrah, cabernet sauvignon och merlot i mitten och zinfandel i de varmaste. Upptäck vin från Napa Valley.

Vad är Napa Valley?

Napa Valley är USAs mest kända vinodlingsområde och ligger norr om San Francisco i Kalifornien. Under 70-talet fick distriktet sitt stora genombrott internationellt då deras viner slog ut Frankrike som världens bästa och dominerande vinland.

Hur är klimatet i Napa Valley?

Klimatet är väldigt likt Medelhavsområdet med kusten i öster och likaså bergskedjan Mayacamas och Mount Saint Helena i bakgrunden. Det milda klimatet möjliggör en stor mångfald av druvsorter.

Vilka druvsorter är vanligast i Napa Valley?

Kalifornien har stor variation i klimatområden, vilket främjar vinodling av flertalet sorters druvor. Den södra delen av Napadalen är relativt kylig och passar för pinot noir och chardonnay. Mittendelen är varmare och är idealt för Napa Valleys specialitet, cabernet sauvignon, samt merlot och syrah. Zinfandel (samma druvsort som i Italien kallas primitivo) är även den en typisk druva för Kalifornien och odlas i den varmare delen av dalen.

Hur länge har man gjort vin i Napa?

Distriktets äldsta vinodlingar sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Däremot är det under de senaste 40 åren som Napa Valley utvecklats mest med vingårdar och odlingar. Odlingarna brer ut sig i dalarna mellan bergen som passar utmärkt för vinodling. Moderna druvblandningar och framställningsmetoder har använts för att anpassa sig till dagens vinkonsumenter, vilket lett till stor succé på den internationella vinmarknaden.

När blev vin från Napa känt som ett kvalitetsvin?

Det var producenter från Napa Valley som vann den stora parisprovningen år 1976 med ett chardonnay och en blend på cabernet sauvignon och merlot. Det var första gången Frankrike inte vann och vinsten satte därmed USA på kartan för viner i världsklass.

Att åka på vinresa till Napa 

Kalifornien är känt för turism och vindistrikten runt San Francisco erbjuder mängder av destinationer för vinfokuserade turister. Många vingårdar och producenter i Napa Valley är öppna för allmänheten med alltifrån vinprovning och rundvisningar till konferenslokaler och restauranger. Napa är även känt för sin avslappnade atmosfär med njutning och lyx i form av både vin och mat. Flertalet verksamheter har nära samarbeten med de lokala vinproducenterna.