• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 689 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Napa Valley

(3)

Ett av USAs mest berömda vindistrikt.
Napa Valley i Kalifornien är känt för sina vinodlingar och viner av hög kvalité. Regionen är känd för röda viner och hög alkoholhalt.

Napa Valley är USAs mest kända vinodlingsområde och ligger norr om San Francisco i Kalifornien. Under 70-talet fick distriktet sitt stora genombrott internationellt då deras viner slog ut Frankrike som världens bästa och dominerande vinproducent. Klimatet är väldigt likt Medelhavsområdet med kusten i öster och likaså bergskedjan Mayacamas och Mount Saint Helena i bakgrunden.

Druvor

Kalifornien har stor variation i klimatområden, vilket främjar vinodling av flertalet sorters druvor. Den södra delen av Napadalen är relativt kylig och passar för Pinot Noir och Chardonnay, medan mittendelen är varmare och är idealt för Napa Valleys specialitet Cabernet Sauvignon, samt Merlot och Syrah. Zinfandel (nära besläktad med italienska Primitivo) är en specialitet för Kalifornien och odlas i den varmare delen av dalen.

Distriktet är främst känt för sina röda viner och sin Cabernet Sauvignon med hög alkoholhalt. Napa Valley producerar även vita viner som Chardonnay.

Vingårdar

Distriktets äldsta vinodlingar sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Däremot är det under de senaste 40 åren som Napa Valley utvecklats mest med vingårdar och odlingar. Det milda klimatet möjliggör en stor mångfald av druvsorter.

Odlingarna brer ut sig i dalarna mellan bergen som passar utmärkt för vinodling. Moderna druvblandningar och framställningsmetoder har använts för att anpassa sig till dagens vinkonsumenter, vilket lett till stor succé på den internationella vinmarknaden.

Det var producenter från Napa Valley som vann den stora parisprovningen år 1976 med en Chardonnay och en blend på Cabernet Sauvignon och Merlot. Det var första gången Frankrike inte vann och vinsten satte därmed USA på kartan för viner i världsklass.

Vinturism

Kalifornien är känt för turism och vindistrikten runt San Francisco erbjuder mängder av destinationer för vinfokuserade turister. Många vingårdar och producenter i Napa Valley är öppna för allmänheten med allt ifrån vinprovning och rundvisningar till konferenslokaler och restauranger. Napa County är även känt för sin avslappnade atmosfär med njutning och lyx i form av både vin och mat. Flertalet verksamheter har nära samarbeten med de lokala vinproducenterna.