Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alba

(0)

I Piemonte finns en stad med anor långt innan romarriket. Både kelterna och ligurerna har haft kontroll över staden Alba genom historien. Vinkulturen är inte fullt lika gammal, men det är en stad med en stark vinkultur. Idag är staden förknippad med vin och är en av huvudstäderna i "Vineyard Landscape of Piedmont: Langhe-Roero and Monferrato". 2017 anslöt sig staden tillika till UNESCOs Creative Cities Network.

Vin och tryffel

Piemonte är känt för sin goda mat och vinkultur. Vit tryffel och goda viner är bara några av delikatesserna du kan avnjuta i regionen. Regionen Piemonte står för hela 16,5 procent av Italiens vinexport, vilket därmed gör dem till nummer två av Italiens alla regioner. Bara Veneto exporterar mer.

I Alba arrangerar man varje år en festival tillägnad den vita tryffeln som är en fantastisk delikatess som man kan avnjuta tillsammans med ett glas vin.

700 hektar av vinproduktion

I Alba finns över 290 vinproducenter på en yta av 700 hektar. Staden har flera viner som både är DOC och DOCG-klassade, vilket följaktligen tyder på långa traditioner och hög kvalitet. DOCG-klassning är den högsta klassificeringen ett vin kan få i Italien.

Piemonte är rankad som nummer tre i Italien när det gäller antal viner som är DOC och DOCG-klassade. Regionen har hela 17 stycken DOCG-klassade viner och de är en spännande och härlig blandning av röda, vita, söta och mousserande viner.

En symbol för Piemonte

Kullarna runt Alba har blivit en symbol för hela Piemonteregionen. I de kalkstensrika lerjordarna trivs Barberadruvan mycket bra. De bästa Barberavinerna kommer just från en av slutningarna ner mot staden Barolo. De unga vinerna har ofta en fräsch smak som är mycket rik och fruktig.

Utöver Barbera producerar man viner från mer än 15 olika druvsorter i Piemonte, vilket följaktligen är en av de största anledningarna till att det finns så många kvalitetklassade viner från just Alba.