Appassimento
  • Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Appassimento


Tillverkningsmetoden, appassimento, är tämligen unik och det är den som ger Amaronevinet och Ripasson sina speciella smaker. Man skördar som vanligt på hösten, men låter sedan druvorna ligga och torka. Torkade druvor blir ju russin och dessa innehåller en hög koncentration av såväl socker som smak.

Populärt just nu!


Appassimento


Appassimento

Appassimento, eller passito, är en metod för vintillverkning, vilket betyder att man efter skörd låter druvorna torka på stora mattor av bambu eller halm i klimatkontrollerade torkrum. Vad som händer då är att druvorna drar ihop sig och blir enormt smakkoncentrerade och söta, vilket också ger viner med hög alkoholprocent. Metoden gör att man får klart mindre vin per druva än vid traditionell vinmakning, eftersom ungefär 50% av druvsaften dunstat bort. Fenomenet känns nytt, men faktum är att romarna gjorde vin på torkade druvor för över 2000 år sedan. Ett vin som betecknas som Appassimento behöver inte komma från Valpolicella, utan tillverkningssättet används i stort sett i hela Italien.

Recioto

Ett klassiskt vin gjort på appassimento är Recioto. Druvorna (Corvina Veronese, Rondinella och/eller Molinara) torkas enligt appassimento-metoden, men jäsningen av vinet avbryts i förtid, vilket gör att vinet behåller mycket restsötma och utvecklar heller inte någon hög alkoholhalt, som vid tillverkning av t.ex Amarone och Ripasso. Recioto-viner kan lagras relativt länge och är ofta syrliga, söta, fruktiga och fylliga. Smakerna är komplexa och går ofta i toner av torkad frukt, körsbär, plommon och sötlakrits. De flesta Recioto-vinerna är röda, men görs också i liten skala i distriktet Soave. Recioto är ett vin som gör sig väldigt bra till desserter med kakaoinslag eller lagrade ostar, som t. ex parmesan eller blåmögelost. En annan klassiker är Tiramisu.

Amarone

Ett annat välkänt vin som görs enligt appassimento-metoden är Amarone, eller storebror till Recioto om man så vill, som ju fick ett enormt genomslag för några år sedan, även om namnet föddes någon gång strax efter andra världskriget. För att ett vin ska få kallas för Amarone krävs dock att en del kriterier uppfylls. Druvorna ska komma från distriktet Valpolicella i regionen Venetien och den dominerande sorten är Corvina Veronese som normalt står för majoriteten av innehållet. Rondinella och Molinara används ofta för komplettering. Klonen Corvinone och Oseleta används idag också i större utsträckning. Alla dessa druvor är för övrigt mycket väl lämpade för appassimentometoden, tack vare sitt tjocka skal som skyddar fruktköttet under torkningen. Till skillnad från Recioto, låter man vinet jäsa ut helt, vilket ger ett mindre sött vin, med högre alkoholhalt (minst 14%). Ett Amarone måste också lagras minst tre år på fat innan det får släppas på marknaden och restsockerhalten får inte överstiga 15 gram per liter. Torktiden för druvorna får inte understiga 90 dagar, men de flesta premiumproducenterna låter druvorna torka betydligt längre än så.

Amarone-viner gör sig utmärkt för lagring och utvecklas mycket bra i 10-15 år. Smakerna är stora och kraftiga, med viss sötma och innehåller ofta toner av russin, katrinplommon, torkade körsbär och choklad. De är ofta utmärka att dricka som de är, men det är ett fantastiskt matvin och funkar till en mängder av rätter året om. Till vintern serverar du det till en mustig gryta, eller en smakrik söndagsstek och på sommaren till grillkvällarna, eller något kallskuret på picknicken. Ställer du då och då fram en ost- och charkbricka, tveka inte att servera ett glas Amarone till, likväl som det lirar toppen till en opretentiös pizza.

Eftersom tillverkningsprocessen är betydligt mer tidskrävande och mer utrustning och utrymme krävs än vid traditionell vinmakning är Amarone-viner ofta relativt högt prissatt. Räkna med att ett högkvalitativt Amarone kostar minst 200-300:-

Ripasso

Ripasson är en kombination av regionens enkla Valpolicella-viner och Amarone. Det görs på färsk druvmust från höstens skörd, som först jäses precis som vid traditionell vinmakning. Efter att druvmusten vilat på ståltank fram till januari året efter, jäser man vinet en andra gång med skalrester från Amarone-framställningen. På så vis får man ett vin som är något friskare och ungdomligare än Amaronen. Precis som Recioto och Amarone, så är Ripasso ett jättebra matvin. Servera med smakrika grytor, vilträtter eller vällagrade gårdsostar. Funkar också fantastiskt bra till klassiska italienska rätter, som en pasta med frikadeller i tomatsås eller lasagne.