Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Washington State

(1)

Vin i Washington? Jajamensan. Cabernet franc från Walla Walla eller riesling från Columbia Valley låter kanske bekant. Tacka inte oss, tacka väderfenomenet "regnskugga". 

Gör man vin i Washington?

Washington State är lite av ett stjärnskott när det gäller viner från nya världen. Det inte många vet är att det är den näst största vinregionen i USA (efter Kalifornien). De flesta av regionens dryga 24 000 hektar vingårdar planterades på 1970-talet på den skyddade östra halvan av Washington State.

Regnar det inte för mycket för att göra vin i Washington State?

Med tanke på Seattles rykte om sig att vara den regningaste staden i USA skulle man kunna tror det. Dock stoppar ett naturfenomen som går under namnet "Rain Shadow Effect" regn från att falla. Det beror på att bergskedjorna Cascade och Olympic stoppar molnen som kommer från Stilla havet. Den östra delen av Washington State är den högst belägna platsen i hela nya världen där den här effekten upplevs. Regnskugga alltså, lägg det på minnet. 

Den vilda naturen möter nya tekniker

Även om Washingtons vingårdar fortfarande betraktas som "nya" i jämförelse med vingårdar i Kalifornien och Australien, är Washington State en vinregion att hålla ögonen på. De innovativa teknikerna och den orörda naturliga miljön ger vinerna sin unika karaktär. 

Vilka druvsorter odlas i Washington State?

För närvarande definieras Washington av mångfald framför konsekvens. Över 70 olika druvsorter odlas. Eftersom de flesta vinstockarna är mellan 30 och 60 år gamla, experimenterar vinodlare fortfarande med vilka druvor som gör sig bäst i delstatens olika områden.  De vanligaste vinerna från området är ofta gjorda på riesling för de vita och en blandning av olika blå druvor för de röda vinerna. Främst handlar det om druvsorter från gamla världen som här får en helt egen karaktär på grund av det anorlunda klimatet och jordmånen. Cirka 59% av de druvsorter som odlas i Washington State är blå och de andra 41% är gröna.

Blå druvor i Washington State: 

 • Syrah
 • Cabernet Sauvignon,
 • Merlot
 • Malbec
 • Cabernet Franc
 • Petit Verdot

Ofta blandas de till en Washinton State Red Blend men även rena syrah-viner och cabernet sauvignon-viner framställs. 

Gröna druvsorter i Washington State:

 • Riesling
 • Chardonnay
 • Pinot Gris
 • Semillon
 • Sauvignon Blanc 

Vindistrikt i Washington State

Walla Walla Valley

Walla Walla Valley har den högsta koncentrationen av vingårdar i Washington State. Området ligger i den södra delen av delstaten och gränsar till Oregon. Här odlas framförallt syrah och cabernet sauvignon men även malbec, merlot och cabernet franc.

De viner som gjort Walla Walla mest känt är de röda. Kryddig cabernet franc blir här fyllig och med måttlig strävhet. Toner av kaffe och blåbär är vanliga.  

Columbia Valley

Columbia Valley är det största AVA (American Viticultural Area) i Washington. Det täcker en tredjedel av Washington State's landmassa. Av 70 druvsorter står fem för över 80% av regionens produktion: cabernet sauvignon, chardonnay, riesling, merlot och syrah.

Yakima Valley

Yakima Valley är en sub-appellation i Columbia Valley och den äldsta vinodlingsregionen i Pacific Northwest. Här odlas hälften av delstatens chardonnay och riesling. Rött från Yakima Valley tenderar att ha mjuka tanniner.

Red Mountain Valley

Red Mountain Valley kännetecknas av varmare temperaturer. Området är känt för cabernet sauvignon, syrah och merlot. Vinerna från Red Mountain Valley är robusta med  hög lagringspotential.