Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vino de Mesa

(5)

Bordsvin, som på spanska är Vino de Mesa, är ett vin av enklare kvalitet där vare sig region eller druvblandning står med på etiketten. Dessutom är den lägsta tillåtna alkoholhalten i ett bordsvin 8 %.

Kvalitetsklass i EU

Inom den Europeiska Union finns det två olika kvalitetsklasser på vin som är reglerade. Den första är kvalitetsviner producerade i specificerade regioner, som förkortat blir QWPSR. Till den kategorin tillhör vin som är framställda inom vissa specifika geografiska områden eller appellationer.

Den andra kvalitetsklassen, som är klassad som den lägre, är bordsvin som förkortat blir TW efter engelskans Table Wine. På de viner som är klassade som bordsviner får enbart ursprungslandet anges. Vilken region inom landet och vilka druvor vinet innehåller får därför inte vara angett på flaskorna. Om ett bordsvin är från Spanien går det bra att skriva det, men inte exempelvis "bordsvin från Rioja Alta".

Både röda och vita viner som bordsvin

Det är både röda och vita viner som kan bli klassade som bordsvin. Däremot kan inte champagne, mousserande viner eller starkvin ingå i kategorin. Bordsvin brukar även kallas för vardagsvin och eftersom det är ett lägre klassat vin är det ofta inte tappat på flaska. Det är vanligare att det kommer som bag in box eller i annan liknande pappersförpackning.

Olika bordsvin i Spanien

I Spanien finns det två kategorier av bordsvin, Vino de la Terra och Vino. Den sistnämnda är den som fram till 2009 hette Vino de Mesa. Vino de la Terra kommer från regioner som ännu inte har en egen DO men ändå har en speciell karaktär och gemensamma normer med andra producenter inom området.

Motsvarigheten i exempelvis Frankrike är Vin de Pays. Från den kategori som numera enbart heter Vino kommer vin som har blivit producerade av druvor från flera områden eller som kommer från oklassificerade vingårdar.