Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin de France

(34)

Beteckningen Vin de France har funnits sedan 2009 då det kom ett nytt och gemensamt regelverk för viner inom EU. Vid samma tidpunkt ersatte Vin de France den tidigare kategorin Vin de Table (bordsvin). Vin de France-viner kan vara märkta med druvsort och årgång, men region eller benämning skrivs aldrig ut. På etiketten omnämns endast att vinet kommer från Frankrike.

Regler och tillåtna druvblandningar

Några få krav måste vintillverkarna uppfylla vid tillverkningen av ett Vin de France-vin. För det första ska det vara producerat i Frankrike. Dessutom ska det innehålla minst 8,5 % alkohol.

Ett Vin de France-vin kan antingen vara gjort på en enda druva eller vara en blandning av flera olika sorter. Klassificeringen gör även att det är tillåtet att blanda druvor från olika delar av landet i ett och samma vin.

Producenterna får även använda druvor i vinet som inte är tillåtna i andra kategorier. Druvan Syrah kan exempelvis användas i en Bordeaux-blandning av Vin de France-typ, något som annars inte är tillåtet i andra viner från Bordeaux.

De viktigaste druvorna i Vin de France-viner är Merlot, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Druvsorterna står tillsammans för 75 % av den totala volymen.

Nya möjligheter för producenterna

En stor fördel med beteckningen Vin de France är att vinproducenterna får en chans att experimentera med olika druvsorter, vilket bland annat gynnar unga odlare som vill testa nya blandningar eller ny teknik. Det gör att de i förlängningen kan skapa nya, högklassiga viner med Vin de France-vinerna som utgångspunkt.

Vin de France ger också vintillverkarna möjlighet att skräddarsy viner till olika marknader och konsumenternas varierande önskemål. De stora vinproducenterna kan därmed rationalisera sin produktion och skapa anpassade varumärken för olika marknader.

Viner med bättre kvalitet

I utbudet av Vin de France-viner finns exklusiva varianter av mycket bra kvalitet. Det beror på att ett vin kan bli nedgraderat till Vin de France av anledningar som inte har något att göra med kvaliteten i sig att göra. En anledning är att vinerna är producerade utanför de franska zonerna för ursprungsbeteckningar. Det kan även bero på att de är tillverkade av icke-godkända druvsorter eller blandningar.

Anmärkningsvärda vinblandningar

Chateau Palmer Historical XIXth Century Blend är ett exempel på ett Vin de France från Bordeaux. Det innehåller de röda druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Att en ansedd vinproducent i Bordeaux tillverkar ett Vin de France-vin är exceptionellt och har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Priset på just det här vinet är trettio gånger högre än genomsnittspriset på en flaska Vin de France-vin.

Chateau Palmer Historical XIXth Century Blend har en mörkt rubinröd färg, med en härlig pepprighet och smaker av mörka bär. Eftersom det har mycket koncentrerad smak och är rikt på tanniner kommer smakerna fram bättre efter en längre tids lagring.Zind - ett anmärkningsvärt vitt vin

Ett annat anmärkningsvärt Vin de France-vin är det vita vinet Zind från Alsace. Det är ett vin som i huvudsak är gjort på Chardonnay, vilket inte är tillåtet i stilla viner enligt Alsaces vinlagar. Zind har härliga mineraltoner med smak av honung, päron och melon.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 34 produkter