Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Sussex

(1)

Sussex är en region i södra England. Det har blivit ett mycket populärt vindistrikt för produktion av mousserande viner och jämförs ibland med Champagne.

Sussex är Englands största och främsta vindistrikt, från West Sussex till East Sussex växer en ny generation vinproducenter fram och har skapat sig ett gott rykte inom vinindustrin.

Vinerna från Sussex har snabbt blivit internationellt hyllade och satt engelskt vin på den globala vinkartan. 

Hur är klimatet i Sussex?

Sussex har ett kustklimat, likt det i Champagne och närheten till havet skapar gynnsamma förhållanden för vinodling, främst fördelaktigt för mousserande viner.

Jordmån i Sussex

Jordmånen är varierande, men främst består den av kalkhaltig lera, vilket är idealiskt för vingårdarna i området. Likt champagne täcktes södra England av hav för cirka 70 miljoner år sedan. När områden torkade ur, bildades flera hundra meter tjocka bäddar av kalk. Största delen av kalken är fossil av djur och organismer. Jordmånen kallas för belemnitkrita, vilket kommer av namnet på en bläckfiskart som var utbredd i havet som tidigare täckte Sussex.

De efterföljande miljoner åren drabbades området av enorma jordbävningar, vilket skapade landhöjningar och kuperade terränger.

Den kalkrika jorden, med de tjocka kritbäddarna är basisk vilket ger viner med en hög syra. Något som också är gynnsamt är att dessa kalkbäddar samlar stora mängder vatten, vilket har en tempererande effekt.

De vanligaste druvsorterna i bubbel från England

De mest odlade druvorna i Sussex är, chardonnay, pinot noir och pinot meunier, precis som i Champagne. Med de  skapas högkvalitativt mousserande vin. Riesling och baccus odlas också här men de används framförallt till att göra stilla viner, som även de ökar i populäritet.

Vingårdar i Sussex

Sussex har ett ökande antal vingårdar och producenter, där ett antal redan vunnit stort internationellt erkännanden från namnkunniga vinkritiker och vinner tävlingar mot stora namn i Champagne.