Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nahe

(7)

Nahe är ett litet vinodlingsområde i Tyskland med en brokig historia.
Vinregionen är framförallt känd för eleganta viner gjord på Riesling. Druvan trivs väl på de branta sluttningarna ner mot floden Nahe. 

Detta är en av de mindre vinregionerna i Tyskland. Området har en brokig vinodlingshistoria där Romarna var sena att inse Nahes potential. De fick upp ögonen för Nahe först 500 år efter att vin planterats i Mosel. Därefter blomstrade regionen och ansågs på 1800-talet vara en av Tysklands främsta. I slutet av seklet och början på kommande föll vinregionen dock i mörker på grund av ekonomiska svårigheter. Det ledde till en stor utvandring från området framför allt till Brasilien.

Eftersom Nahes topografi gjorde vinodlingarna arbetskrävande blev bristen på folk uppenbar. Situationen förblev sådan fram till början av 1990-talet då Riesling, som trivs bra i regionen, fick en renässans bland vinälskare. Nahe blev etablerat administrativt som vinproduktionsområde 1930.

Geografiskt läge

Nahe har fått sitt namn av floden som passerar genom området och som rinner ut i Rhen vid staden Bingen am Rhein. Vinodlingarna följer floden en sträcka på drygt 45 kilometer. Trots sin ringa storlek varierar höjden i området från drygt 650 meter till under 100 meter över havet. Det innebär att det är rejält kuperat vilket skapar skiftande klimatförutsättningar.

Vinodlingarna är placerade på 100 till 300 meters höjd över havet, längs med de branta sluttningarna som vetter mot floden. Därmed har vattenflödet en mildrande effekt på temperaturen både vad gäller värme och kyla. Jordmånen längs med floden är huvudsakligen vulkanisk.

Druvor

I Nahe odlar bönderna framförallt gröna druvor. Müller-Thurgau var i början av 1900-talet den vanligaste druvsorten i Nahe. Men på 1990-talet bestod mindre än 20 procent av odlingarna av dess vinstockar. Istället tog Silvaner över och dominerade på 1960-talet vinodlingsarealen. Nu ligger mest fokus på Riesling som likväl fortfarande endast upptar cirka 27 procent av odlingsarealen. Planteringen av blåa druvor har blivit fyrdubblad sedan 1990 och består framförallt av Dornfelder, Spätburgunder och Portugieser.

Viner

Vita Rieslingviner från Nahe tenderar att ha en ton av gräs och flinta. Det inkluderar karakteristiska smaker av våta stenar och bergarter i kombination med citrus och stenfrukter. Vinerna passar i regel utmärk till fiskrätter.