Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Madrid

(2)

Strax utanför Madrids stadsgräns växer vinrankor. Där ligger Vinhos do Madrid, ett vinområde på framfart. Vinerna är ofta nyskapande med stor potential. 

Finns det vingårdar i Madrid?

Madrid är inte bara en huvudstad. Det är ett vinområde också. Där staden slutar börjar landsbygden och druvfälten. Vingårdarna ligger bara någon timme bort. Toppen som dagsutflykt för den som gillar vin och är i Madrid på en city weekend. 

Hur är miljön i vinområdet Madrid?

Landsbygden kring Madrid är bitvis böljande med kullar men består även av flacka stora jordbrukslandskap och i väster mer bergiga områden.

Vinhos do Madrid - tre olika områden

Vinhos do Madrid delas upp i tre olika områden:

  • Arganda (söder och sydöst om Madrid)
  • Navalcarnero (sydväst om Madrid) 
  • San Martin (väster om Madrid)

San Martin ligger högre upp än de andra områdena och vingårdarna är äldre. De är mest kända för viner på garnacha och albillo. I Navalcarnero odlas också garnacha men vingårdarna ligger längre ned, jordmånen utgörs mer av sand och lera och temperaturerna är lite högre vilket ger mer fruktdrivna och kraftfulla viner. I Arganda är det torrast och varmast vilket också känns i vinerna som ofta är gjorda på tempranillo och malvar.

Vin från Madrid på framfart

Vinhos de Madrid är ett område i omställning på väg mot framtiden. Det märks i vinerna. Några vingårdar lever kvar i det gamla och gör viner som lagras länge på ekfat, är alkoholstinna och väldigt rustika i sitt uttryck. Andra gårdar är mer nytänkande och gör välbalanserade viner med stor potential. 

Vilka druvsorter används i vin från Madrid?

De mest kända är gjorda på garnacha men det görs även viner på bland annat tempranillo, albillo, och malvar.