Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Lombardiet

(9)

En stor vinregion i norra delen av Italien.
Lombardiet ligger i norra Italien och är en stor region med olika sorters klimat där det produceras viner av olika karaktär.

Som stort område skiljer sig vinerna mycket åt i både karaktär och smak. Lombardiet gränsar till Piemonte, Veneto, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige och till Schweiz. Alperna ligger nära och här ligger även flera kända sjöar som Como, Iseo, Maggiore och Gardasjön. Regionens placering påverkar alltså vinodlingarna på ett positivt sätt och gör att du hittar många bra viner som kommer härifrån.

Olika regioner

Lombardiet är indelat in i mindre regioner; Franciacorta, Valtellina och Lugano, som kanske är den mest kända av de tre. I Valtellina ligger vingårdarna högt och klimatet påverkas dessutom av Alperna som ligger nära. Lugana ligger vid Gardasjön, vilket gör att det råder så kallat microklimat på grund av närheten till sjön Iseo.

I södra delarna

Längre söderut i Lombardiet ligger vingårdarna på lägre höjd och där råder ett varmare klimat. Här görs de bästa vinerna i den så kallade Po-dalen, bredvid floden Po. Härifrån kommer bra viner från till exempel Oltrepo Paves, som en gång tillhörde Piemonte, Lambrusco Mantovano, där de producerar Lambrsuco, och San Colombano a Lambro.

DOCG-områden i Lombardiet

I Lombardiet finns fem DOCG, 21 DOC och 15 olika IGP klassificeringar.

Oltrepò Pavese

Det område som står ut mest är Oltrepò, mycket tack vare sitt mousserande vin Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG. Men där finns även ett nyare vin, en Pinot Grigio, som sedan 2008 är DOC klassad.

Franciacorta

Froaciacorta är Lombardiets andra område som har två mousserande DOCG viner. De kommer från de välrenommerade vingårdarna mellan Brescia och Iseo sjön.

Valtellina

I Valtellina finns två DOCG områden, Valtelina Supriore och Sforzato di Valtellina. Vinerna i Sforzato di Valtellina påminner om Amaroneviner fast de är tillverkade på druvan Chiavennasca, samt en sorts Nebbilo.

Scanzorosciate

Här finner du den femte DOCG klassificeringen som heter Moscato di Scanzo. Detta är ett sött rött vin som är gjort på druvan Moscato Nero.