Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Kastilien-León

(16)

Castilla y León är en av Spaniens största vinregioner.
Vinodlingstraditionen i Castilla y León är gammal. Här finns goda geografiska förutsättningar att producera viner av utmärkt kvalitet.

Det här är en av de största vinregionerna i Spanien och klassas dessutom som den tredje största i Europa. Vinframställning i Castilla y León lär ha förekommit innan romarna kom dit. Senare var det katolska munkar från cistercienserorden som under medeltiden utvecklade vinodlandet och introducerade nya tekniker, vilket resulterade i kvalitetsviner. Idag visar regionens olika DO:s på att den är idealisk för produktion av kvalitetsvin.

Castilla y León har sedan år 2000 benämningen Vino de la Terra, VT. Det är en titel som syftar på vinets geografiska ursprung snarare än stil och kvalitet. Denna kategori innebär en förfining jämfört med Vino de la Mesa, men är mindre restriktiv än klassificeringen Denominación de Origen, DO. Titeln VT är ett sätt att ge viner från regionen ett större erkännande och därmed uppmuntra odlarna att producera viner av högre kvalitet för att på så vis kunna erhålla de finare titlarna.

Geografiska förutsättningar

Castilla y León upptar den norra halvan av den centrala iberiska platån vilken är känd som Meseta Central. Regionen är mestadels platt och ökenliknande. Klimatet är yttert kontinentalt med blåsiga kalla vintrar och stekheta somrar. Det är sparsamt med regn, vilket tvingar vinstockarna att rota sig djupt ner i den mörka och kalkrika jorden för att hitta näringsämnen och vatten. Floden Duero rinner genom regionen och förser lyckligtvis odlingarna med en välbehövlig vattenkälla.

Druvor

Flera olika druvsorter är tillåtna att användas enligt VT-titeln för Castilla y León. De gröna druvorna som är odlade inkluderar de inhemska sorterna Godello, Macabeo och Dona Blanca. Därtill växer även välkända internationella druvor såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay och Gewürztraminer och mindre kända som Chelva i regionen. De blå druvorna består av Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Garnacha, Rufete och Juan Garcia.

Viner

Castilla y León omfattar viner som kan vara vita, rosé eller röda. På grund av de lokala klimatförhållandena är vinerna vanligtvis fylliga och mogna med en tydlig och koncentrerad smak. Därför passar de till rätter med karaktär såsom kyckling, lax och lamm.