• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Kalifornien


USA är ett modernt och nytänkande vinland som är en seriös utmanare till de traditionella vinregionerna i Europa. Kalifornien, som står för huvuddelen av vinproduktionen, har kallats en av världens mest intressanta vinregioner just nu. Majoriteten av de mer högkvalitativa vinerna som kommer från USA är gjorda antingen på den "egna" druvan Zinfandel, som ofta ger fruktiga, generösa och smakrika viner, Cabernet Sauvignon, som är mer elegant, åt det kryddiga hållet och inte minst drottningen av gröna druvor, Chardonnay.
Köp
Supertypisk, jordig och rödbärig doft med massor av krossade jordgubbar, skogsbäddskaraktärer, röda vinbär och vilda örter. Smaken är medelfyllig med kryddig, lite rökig och härligt fruktig med typiska inslag som cigarrlåda, sötlakrits, körsbär och peppar. En lång, saftig men frisk avslutning som hänger kvar.

Populärt just nu


Visa alla: Kalifornien

Kalifornien


Om Kalifornien hade varit ett land hade det varit världens fjärde största vinproducent, med över 1200 vingårdar och runt 200 000 hektar vinodlingar. Även om man mer och mer har börjat snegla på europeiska vinmakningstekniker görs de allra flesta vinerna fortfarande i en ”nya-världen” stil. Fruktdrivna viner i en enklare stil. Det varma vädret gör att Kaliforniska vingårdar har lättare att få fram väldigt mogen frukt med intensiva smaker som ger vinet en fruktighet, snarare än jordiga och mineralrika smaker. Chardonnay har fått en helt egen stil i Kalifornien där malolaktisk jäsning är populär och i kombination med amerikanska ekfat (som ger karaktäriska smaker av vanilj och kokos) har man skapat en vinstil som skiljer sig från europeiska motsvarigheter. Långt från Chablis, skapar stilen ett fylligt vin med smöriga smaker.

Det görs viner på i stort sett alla kända druvsorter i Kalifornien, men de största druvorna är Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah och Zinfandel.

Spanska missionärer planterade redan på 1700-talet vinstockar i Kalifornien för att göra nattvardsvin, druvan som planterades kom att bli kallad ”Mission Grape” och var den vanligaste sorten fram till 1900-talet. Guldruschen ökade efterfrågan på vin och en vinindustri växte fram i de Norra delarna av Kalifornien, framförallt i Napa Valley och Sonoma County. Idag ses Kalifornien som ett av världens mest spännande vinländer med mängder av framstående producenter och högkvalitativa viner som kan mäta sig med de toppviner som produceras i t.ex. Bordeaux

Napa Valley:
Vanligaste druvor:
Blå: Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot, Pinot Noir, Syrah
Gröna: Chardonnay, Chenin Blanc och Riesling

I USA:s kanske mest kända vindistrikt Napa, som ligger norr om San Fransisco, startade vinproduktionen på allvar redan i mitten på 1800-talet och trenden har sedan dess, bortsett från problemåren med vinlusen och alkoholförbudet i början av 1900-talet, gått mer eller mindre spikrakt uppåt. Även om det producerats vin i regionen sen mitten av 1800-talet är det inte förrän på 1960-talet som Napa ansågs tillhöra en av världens premiumregioner vad gäller vintillverkning.

Sonoma:
Vanligaste druvor:
Blå: Zinfandel, Pinot Noir
Gröna: Chardonnay

Sonoma är USA:s näst mest kända vindistrikt, efter grannen Napa Valley och är landets största distrikt för odling av Zinfandel, Pinot Noir och Chardonnay. Regionen har ett medelhavslikt klimat, med varma somrar och milda vintrar, vilket tillsammans med områdets jordar ger utmärkta odlingsförhållanden.