Douro

(19)

Ursprungsområdet till portvin och andra eleganta viner.
Regionen Douro har fått sitt namn av den flod på vilken flatbottnade vinbåtar förr fraktade portvinet ut till kusten.

Portvin är det mest kända vinet från Douro. Men från området kommer även andra viner av hög kvalitet. Douro är en av de vinregioner i Portugal där de elegantaste vinerna är producerade. Namnet kommer från den flod som slingrar sig i det bergiga landskapet från spanska gränsen till staden Porto vid kusten.

På andra sidan floden, i Vila Nova de Gaia, ligger vinkällarna där portvinerna är lagrade. Det fraktades förr dit med flatbottnade båtar. Det är faktiskt floden som har gjort området tillgängligt, eftersom den tillåtit att människor kan förflytta sig.

Geografiskt läge

Vinodlingarna sträcker sig längs med de branta sluttningarna som vetter mot floden där vinstockarna är planterade på steniga terrasser. Topografin ger en torr och väldränerad miljö som är fördelaktig för druvorna. Regionen är indelad i tre subregioner: Douro Superior, Cima Corgo och Baixo Corgo. De erbjuder olika förutsättningar av det varma kontinentala klimatet som råder i norra Portugal. Det centrala området Cima Corgo är det största av de tre delregionerna. Där producerar de främst portviner av vintage-kvalitet.

Druvor

Både portvin och övriga Douroviner kan vara gjorda på ett åttiotal olika druvsorter. Men generellt är det fem druvsorter som dominerar. De är Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cao och Tempranillo, kallad Tinta Roriz i Portugal. Av dessa är Touriga Nacional högst skattad och Touriga Franca den mest planterade.

Viner

Portvin är indelade i tre kategorier; Ruby, Tawny och Vintage. Ruby blir efter jäsningen lagrad i tankar av rostfritt stål för att förhindra åldrande till följd av syresättning. Således bevaras vinet ljusröda färg och fylliga fruktighet. Tawny är lagrad i ekfat. Det gör att vinet utsätts för gradvis oxidering. Resultatet blir en gyllenbrun färg.
Vintage är däremot lagrat på fat av rostfritt stål i högst två och ett halvt år före tappning. Därefter får vinet mogna ytterligare 10 till 40 år på flaska innan det är redo att drickas. Vintagen har en mörk rubinröd färg och färsk fruktsmak.