Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinos Aurelio Garcia

(4)

Toppvinmakarparet Aurelio och Micaela gör vin på druvsorten bobal i sydöstra Spanien. Hyllat och kvalitativt gjort med största respekt för naturen och på druvor från sextioåriga vinrankor. 

Två vinmakare med erfarenhet från topp-gårdar

Aurelio García och Micaela Rubio är två vinmakare (gifta med varandra) födda och uppvuxna i den lilla byn La Alberca de Záncara i provinsen Cuenca i sydöstra Spanien. De är respekterade inom sitt område och har båda jobbat både som vinmakarkonsulter och tekniska direktörer på flera prestigefyllda vingårdar i Spanien under sina decennielånga karriärer.

Bobal - Spaniens mest missförstådda druva?

Aurelio och Micaela delar sitt hem med en av Spaniens mest missförstådda druvsorter - bobal. Den är Spaniens mest planterade druvsort och har sitt ursprung här i provinserna Valencia och Cuenca. Det är en tjockskalig druva som historiskt sett setts som en rustik och tanninrik blandningsdruva använd för kvantitetsvinproduktion på stora kooperativ. När bobal kommer från gamla vingårdar och vinifieras på rätt sätt kan den dock ge komplexa och balanserade viner, med struktur, läskande syra och stor lagringspotential. 

Aurelio och Micaela tror på bobal för kvalitetsvin

Vinmakarparet tröttnade på att höra om hur bobal endast var en druva för enklare viner. De trodde starkt på dess potential och startade 2011 sitt första gemensamma vinprojekt - Micaela Rubio - i byarna Pozoamargo och Casas de Benitez, 30 minuters bilresa från deras hemstad. Idag är de ett av de hetaste och mest lovande projekten i området, och de är några av Spaniens främsta förkämpar för druvsorten bobal.

Liknande jordmån som Châteauneuf-du-Pape

Samma år identifierade Aurelio och Micaela ett litet område nära Río Jucar där det fortfarande i stor utsträckning planterades bobal. Närheten till floden gör att området består av en mångfald av olika jordtyper. Alluviala är den vanligaste, en jordmån med en ogenomtränglig yta av rundade flodstenar, identiska med de galetter som finns i det sydfranska vinområdet Châteauneuf du Pape.

Över 60 år gamla vingårdar

Idag odlar Aurelio & Micaela 5,2 hektar gamla vingårdar (som alla planterades före 1960). Jordmånen varierar från sandig grus till kalkhaltig lera, men alla platser är helt täckta av "canto rodado" (spanska för de galetter som finns i Châteauneuf). Aurelio hävdar att "canto rodado" bibehåller fuktigheten i marken under de varma sommarmånaderna. När Aurelio och Micaela odlar utan bevattning drabbas växterna därför normalt inte av vattenstress under växtsäsongen, vilket resulterar i viner med ett elegant uttryck av bobal med "vänliga" tanniner (strävhet).

Inhemska druvsorter

Alla vingårdar är fältblandningar, planterade till 90% av bobal och 10% de andra inhemska druvsorterna: pardilla, malvasía, moravia agría, moravia dulce och rojal.

Vinframställning med respekt för naturen

Aurelio och Micaela använder en respektfull vinframställningsstil med få ingrepp, precis som i vingården. De olika vingårdslotterna jäses separat i neutrala, öppna fat samt i 3 000-liters rostfria ståltankar. Stjälkar används i varierande grad under jäsningen, från 20 procent till maceration av hela kluster beroende på cuvée och vingård. Svavelnivåerna hålls på ett absolut minimum (total SO2 på 30PPM eller lägre).

Lagring i lerkärl, betong och ek

Lagringen sker i en rad olika kärl, allt från 4 000 liters fat, tinajas (lerkärl), betongfat, 225 liters barrique och 500 liters puncheon. Vinerna är ett uttryck av bobal som beskrivs som fräscht, komplext, koncentrerat och smakrikt.