Salvaterra

(13)

Vingården på kullarna i hjärtat av Valpolicella.
Vingårdens odlingar består idag av 600 hektar odlingar, men historien började redan för 50 år sedan.

Historien om Salvaterra börjar för 50 år sedan. Det var då en vinodlare tog med sina barnbarn, två bröder, till kullarna i Valpoicella för att besöka hans vingård. Från kullen där gården låg belägen kunde de se ut över hela Verona-dalen. Barnens farfar bad dem att känna på jorden. De märkte genast hur fuktig den var och hur tydligt den luktade av lera. Det unika med jorden uppe på kullen är att jorden är självbevattnande, tack vare hur den är sammansatt.

Dalen, som ligger några hundra meter längre ner, har inte samma egenskaper. Det innebär att de som odlar vinstockar där måste vattna sina odlingar själva. Då vattningen av vinstockarna på Salvaterra sker mestadels på naturlig väg upptar druvorna mer av terroiren, något som avspeglar sig i vinet. 

Vingården

Vid ett tillfälle träffade bröderna en grupp entreprenörer, som genast såg vilken passion bröderna hade, men också möjligheterna till ett samarbete. Förutom brödernas passion såg de även fördelarna med landskapet och erfarenheterna som bröderna besatt för att skapa ett produktivt och lönsamt partnerskap. Ett partnerskap som ledde till att bröderna än idag odlar vinrankor på gården. De kan fortfarande utnyttja markens naturliga bevattning, vilket är en av hemligheterna bakom det välsmakande vinet gården producerar idag.

Salvaterra ligger i hjärtat av Valpolicella vid det magnifika Villa Giona. Det är en egendom med anor från 1500-talet och de använder sig fortfarande av traditionella metoder, vid både skörd och vinets åldrande, även om de idag blir kombinerade med mer moderna metoder som utnyttjar dagens teknik.

Vingårdens logotyp visar även den de tre viktiga element från området: Järn, sten och jord, där jorden har störst betydelse för vingården. Salvaterra består idag av 600 hektar vinodlingar, belägna på några av de bästa markerna i Veneto. Odlingarna börjar i Valpolicella, öster om Gardasjön och sträcker sig ända till Euganean Hills. Det är vid Euganean Hills de odlar druvorna Pinot Grigio och Glera. Glera är druvan som huvudsakligen används för att framställa Prosecco.