Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pierre Ponnelle

(6)

En av pionjärerna inom oenologi.
Pierre Ponnelle startade sitt vinföretag 1875, vilket fortfarande är drivande i utvecklingen av regionens viner. 

Pierre startade sitt första vinföretag 1875 och det har sedan dess varit framstående inom vinmakeriet i Burgundy. 1890 köpte han också det gamla klostret Saint Martin de l’Aigue strax utanför den lilla staden Beaune, söder om Dijon. Klostret har tidigare haft många olika ägare, men har stannat i familjens ägo ända fram till idag. Historiker tror att det var Saint Martin som byggde klostret 377 efter Kristus. Det har genom åren tillhört bland annat Le Chapitre de Beaune fram till början av franska revolutionen 1789.

Pierres största bedrift, och det han är mest känd för, är utvecklingen av olika oenologiska tekniker han arbetat fram. Pierre hade också ett stort intresse för vetenskap, vilket var det som ledde honom till utveckla dessa tekniker. Förutom att han hade ett stort vetenskapligt intresse, var han dessutom en utomordentlig entreprenör och han ligger till stor del också bakom vinernas utveckling i hela regionen. Många anser idag att Pierre var en av pionjärerna inom ämnet oenologi. Han fick motta utmärkelser både i Frankrike och ute i Europa.

Arvet lever vidare

Även om Pierre Ponnelle Wine Company snart är 150 år gammalt, är det fortfarande ett av de drivande företagen när det kommer till kvalitet och utveckling av viner. Trots att de genomgått en rad mindre förändringar under årens lopp använder de sig fortfarande av gamla traditioner under tillverkningen. Företagets motto "Vi blickar framåt med hjälp av styrkan från våra tidigare framgångar" genomsyrar verkligen alla deras arbetsmetoder.

Vingården, precis som Pierre, har alltid strävat efter att ta fram det bästa hos både Chardonnay och Pinot Noir. Det är något de har lyckats väldigt bra med och idag är vinerna de framställer ansedda som några av de absolut bästa vinerna i Bourgogne. Det gäller framförallt deras röda viner som har en utsökt smak, där terroiren från området tydligt kommer fram, medan de vita vinerna är lätta att känna igen på grund av den höga mineralhalt och friskhet som bara Bourgogne kan ge vinerna.