Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pey Blanc

(5)

Domaine Pey Blanc är en familjeägd vingård i Aix-en-Provence på franska rivieran. Ett stenkast från havet och lyxigt semesterliv lever Gabriel Giusiano och hans familj. Fokus ligger på rosévin. Gården har gått i arv från far till son sedan 1930. 

Domaine Pey Blanc ligger i Aix-en-Provence på franska rivieran. Ett stenkast från havet och lyxigt semesterliv lever Gabriel och hans familj (fru, två barn och ett otal kvinnohundar) i en ibland slitsam vardag.

Odödlig etikett ger mer fritid

Gabriel gillar pastis och boule. På dagarna gör han vin. Rosévin i flaskor som inspirerats av mode- och parfymhuset Chanel. Han beundrar uthålligheten. Samma etikett sedan start. Så vill han också ha det. Lite avundsjuka, lite aktning men mest lathet (det blir mer tid över till boule och pastis på så sätt).

Kvinnohundar och vinmän

Gabriels hundar är alla av kvinnligt kön och på något sätt släkt. Hur vet han inte riktigt. Att ha ett yrke inom vin är är däremot ett släktdrag för männen i familjen. Pappa Jean-Claude var vinodlare, precis som farfar Matteo. Gabriel är den första i ledet vinmän att ha gått från fältet till vinkällaren och blivit vinmakare.

Den omänskliga medarbetaren

Att plocka druvor och göra vin är hårt arbete. Som tur är har Gabriel en maskin som kan plocka lika många druvor på en timme som tio människor på en dag. Maskinen har inte fått något namn men om han skulle döpa den hade det blivit något omänskligt.

Från snigeldalen till den vita kullen

Kvarteret där domänen ligger heter le vallon des mourgues (ung. snigeldalen) men det tyckte inte Gabriel lät så bra. Därför tog han namnet Pey Blanc (den vita kullen) istället vilket är hela områdets namn.

Garagevin som avnjuts bäst efter fem öl

I den lilla garageliknande vinkällaren håller han på med ett experiment. Han har precis gjort sitt första ekfatslagrade rosévin. Världspremiären firas med två glas på en av gårdens totalt tio vintunnor. Han funderar på om eksmaken tar över.

Han förklarar att det som vinmakare är svårt att njuta av vin. Man provar det alltid ur ett tekniskt perspektiv.

– Visst kan jag njuta av vin. Men först efter fem öl, berättar han.

Mer om Pey Blanc:

Djupt inrotad bland de bästa vingårdslägena i och kring Aix-en-Provence har Château Pey Blanc under lång tid varit en av lokalbefolkningens mest populära producenterna. Med historiskt små produktionsvolymer så har få flaskor hamnat på export. Gabriels förvärv av nya vingårdar har de på senare år gjort att Pey Blanc nu börjat sälja till nya marknader.

På Vinoteket hittar du flera av deras populära (och snygga) roséviner.